El veïnat de Torrent fa una ruta per la cicatriu de la dana per a conéixer què va passar als barrancs del municipi
L’activitat, organitzada per Voluntariat Mediambiental del municipi, té com a objectiu conscienciar del perill de les rambles i aprendre per tal de previndre desastres futurs
Quina és l'empremta de la dana en Torrent? Què va passar amb els barrancs del municipi? Quins eren els seus cabals? Són les preguntes que el Voluntariat Mediambiental d'este municipi ha tractat de respondre este dissabte en una ruta interpretativa que ha travessat alguns dels punts clau on es va desencadenar el desastre.
“He vingut ací sobretot per a entendre per on va vindre l’aigua que va afectar la meua casa” diu un dels 30veïns de Torent que hi han participat. “No m’havia apropat encara i m’ha fet molta pena” es lamenta altra veïna, “Sents ràbia per una cosa que no pots evitar. Per altra banda, tens la curiositat de com es pot solucionar això” afig altre dels assistents.
Una de les dades més cridaneres és la quantitat d’aigua que es va arribar a acumular en un dels trams que van ser crítics la vesprada del dia 29 d’octubre, el punt on s’uneixen el barranc de l’Horteta i la rambla de Poio. Segons els últims estudis, el cabal podria haver arribat a assolir els 6.000 o 7.000 metres cúbics per segon.
Una altra parada esgarrifant en la ruta permet contemplar l'assut del pantà de Torrent, d’origen andalusí, destrossat per la força de l’aigua de la barrancada. L’obra mil·lenària, que és patrimoni hidràulic i té un important valor mediambiental, tardarà anys a recuperar-se.
L'organització de la ruta ha volgut que calaren tres idees: que els barrancs són perillosos, que els humans hem ocupat espai de la natura i que, per a previndre desastres com la dana, cal fer cas a la comunitat científica.