El periple de Camps als tribunals: deu causes que han acabat en absolució o arxiu

Al llarg de quinze anys, l’expresident de la Generalitat ha estat vinculat a nou processos per corrupció i ha afrontat cinc imputacions

L'expresident de la Generalitat, Francisco Camps / À Punt NTC

L’expresident de la Generalitat, Francisco Camps, posa punt final, amb l'absolució en la causa que tenia oberta en l'Audiència Nacional, a quinze anys d'investigacions judicials en els quals ha estat vinculat a nou processos per corrupció i ha afrontat cinc imputacions. Cap del govern valencià durant huit anys (2003-2011), ha quedat absolt de la petició d'un any de presó i sis mesos d'inhabilitació que formulava la Fiscalia en considerar que havia contractat de manera il·lícita l'expositor valencià en Fitur 2009 amb empreses de la trama Gürtel.

Este és el segon judici al qual ha hagut de fer front l'expresident. L’any 2011, Camps va guanyar, amb majoria absoluta, les eleccions autonòmiques per tercera vegada. Tot i això, un mes després va dimitir perquè no va acceptar declarar-se culpable per l'acusació dels trages, la primera peça del cas Gürtel que el va esguitar. La seua mà dreta en el partit, Ricardo Costa, sí que ho va fer i va preferir anar a juí, on un jurat popular el va absoldre.

Així va començar un seguit de casos, en què Camps va ser imputat per malversació, prevaricació, frau i tràfic d'influències. Com en el cas Nóos, quan Iñaki Urdangarin va negociar la València Summit, tot i que finalment el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana va qualificar les negociacions com “de cortesia” i el va absoldre.

Un resultat semblant va tindre el cas pel finançament irregular del PP valencià. També el cas contra l'arquitecte Santiago Calatrava pel de Convencions de Castelló. Els tribunals tampoc el van trobar culpable en les tres causes pel Gran Premi de Fórmula 1 a València: ni per la construcció del circuit, ni pel finançament, ni per l'aval a Valmor. Les sentències van destacar que no hi havia cap document o escrit que confirmara que Camps ordenara oficialment els contractes o afavorira ningú.

El mateix resultat han acabat tenint les ramificacions de Gürtel, on l'han implicat un fum de condemnats com Costa, Francisco Correa o Álvaro Pérez El Bigotes. A més, va obtindre l'absolució pels contractes de la visita del papa a València i l'arxivament del cas per fals testimoni davant de l'Audiència Nacional. 

Es tracta de deu causes amb resultat d'absolució o arxiu per deu peces i casos separats. Durant este temps, Camps ha sigut membre del Consell Jurídic Consultiu per a després dedicar-se al seu despatx d'advocats.

També et pot interessar

stats