Vist per a sentència el juí a Camps pels contractes amb Orange Market

La defensa de l'expresident reclama l'absolució: "És evident que no té res a veure amb l'arribada d'Álvaro Pérez a València"

Camps arriba a l'Audiència Nacional per a l'última sessió del juí, aquest dijous
Camps arriba a l'Audiència Nacional amb els seus advocats per a l'última sessió del juí, aquest dijous / Alejandro Martínez Vélez (Europa Press)

El juí a Francisco Camps per presumpta corrupció en connivència amb la trama Gürtel ha quedat ja vist per a sentència. Quasi nou mesos després de començar una vista oral amb sessions intermitents, l'expresident de la Generalitat entre 2003 i 2011 ha sigut l'encarregat de posar la cirereta al procediment aquest dijous amb el torn d'última paraula, un dret al qual han renunciat la gran majoria dels acusats. “Com a ciutadà, quede a la disposició de vostés”, ha dit a l'Audiència Nacional i al personal de la sala. Els ha agraït el “treball extraordinari” dels últims mesos.

El juí, que va iniciar-se a l'Audiència Nacional el gener passat, tracta d'esclarir les presumptes irregularitats en adjudicacions de contractes menors de l'administració autonòmica a Orange Market, el grup de Francisco Correa que operava a la Comunitat Valenciana entre 2004 i 2009. Una de les transaccions sota la lupa de la justícia és el muntatge de l'expositor de la Generalitat a Fitur l'any 2009, que es va encarregar a Orange Market. Fiscalia Anticorrupció considera que el procediment va ser “personal, il·legal i absolutament arbitrari”.

En concret, Camps està acusat de valdre's de “la seua situació jeràrquica i prevalent” per a influir sobre una ex alt càrrec, Salvadora Ibars —també acusada—, i induir-la a contractar amb les empreses d'Álvaro Pérez, el Bigotes, principal figura de la Gürtel a la Comunitat Valenciana. El ministeri públic demana una condemna d'un any de presó i sis d'inhabilitació per tràfic d'influències en concurs ideal amb prevaricació, una pena inferior a la reclamada inicialment, ja que en la recta final del procediment va optar per retirar l'acusació de frau.

Persecució "immisericorde" amb obsessió "psicopatològica"

Durant tot el juí, l'exmandatari autonòmic ha mantingut que és innocent dels càrrecs i els fets que se li imputen i ha negat reiteradament tindre cap relació d'amistat amb l'empresari Álvaro Pérez, com sosté la Fiscalia. La defensa de Camps ha sigut l'última a presentar l'informe de conclusions finals, en què ha tornat a demanar l'absolució basant-se en la falta de proves. En una intervenció llarga de vora dues hores, l'advocat de l'exdirigent popular ha tornat a carregar contra la Fiscalia Anticorrupció i l'ha acusada d'haver promogut “un juí mediàtic” contra el seu client, a qui segons ha dit ha perseguit de manera “immisericorde” i “amb un interés psicopatològic”.

Seguidament, ha tractat de desmuntar totes les tesis del ministeri públic que situen Camps com el “pacient zero” que va oferir a la Gürtel la possibilitat d'assentar-se a València, des d'on es va produir una “parasitació” i “colonització” de les institucions. Igualment, s'ha esforçat a tombar els testimonis de la desena d'acusats que han pactat amb Anticorrupció i han reconegut els fets a canvi d'una rebaixa en les penes, i ha centrat una part del parlament a desvincular el seu defensat del Bigotes. “És evident que el senyor Camps no té res a veure amb l'arribada d'Álvaro Pérez a València”, ha assegurat el lletrat. Camps sempre ha dit que mai va oferir treball al gerent d'Orange Market, en contra de la principal tesi de la investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), i la defensa ha argumentat que als valencians “els ix de l'ànima” convidar els altres a viure ací perquè “es viu bé”. “Entenc que als de Conca i als de Terol no els ix”, ha declarat.

Per a fonamentar el fet que el seu client no té cap vinculació amb l'aterratge del Bigotes a València, l'advocat de Camps ha recordat que el PP va contractar empreses de Gürtel a escala nacional, que “acudien des de Madrid per a fer campanya a València”. És una idea que va deixar caure ja l'expresident en la declaració davant el jutge, quan va atribuir a la direcció nacional del partit —Gènova— la contractació de la xarxa corrupta.

“Venim a demanar justícia”, ha subratllat el defensor, que ha repassat també totes les declaracions d'acusats i testimonis que, a parer seu, exoneren Camps en negar que donara cap ordre a Ibars per a contractar l'entramat. “No hi ha instrucció, no hi ha ordre, no hi ha influència, no hi ha inducció (...) No hi ha res”, ha sostingut. Finalment, ha recorregut a la ironia per a parlar d'una possible inducció telepàtica de l'expresident per a adjudicar a la Gürtel i s'ha preguntat si tots els súbdits fan el que diu quan “ni un funcionari” ha admés haver seguit les seues instruccions “per a contractar açò ni res”.

Així acaba per a Camps l'últim cap judicial vinculat amb la macrocausa Gürtel que tenia obert i es posa fi a un viacrucis en els tribunals que va iniciar-se en 2011 amb el cas dels vestits, del qual l'absolgueren.

També et pot interessar

stats