L'Audiència Nacional absol Camps i tres exconsellers del PP pels contractes amb la Gürtel

El tribunal no veu proves que impliquen l'expresident valencià en les adjudicacions de la Generalitat a Orange Market per a muntar l'estand de Fitur

Declaracions de Camps
Roda de premsa de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps després de ser absolt pel cas Gürtel / Europa Press

L'expresident valencià Francisco Camps ha quedat absolt en l'última causa judicial que tenia pendent. La secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional l'ha exculpat del delicte de tràfic d'influències en concurs ideal amb el delicte de prevaricació pel qual se l'acusava en el juí per presumptes adjudicacions il·legals de la trama Gürtel, liderada per l'empresari Francisco Correa, a través de contractes a Orange Market, la filial valenciana de la xarxa corrupta. En una sentència de 232 folis feta pública este dimecres, set mesos després que concloguera la vista, el tribunal sosté que no s'aprecien proves de la implicació del polític del PP en estes contractacions.

Sí que veu culpables, en canvi, els integrants de l'anomenat Grupo Correa, entre els quals estan també —a més del líder— Pablo Crespo i Álvaro Pérez el Bigotes, considerat este últim l'home de l'entramat a la Comunitat Valenciana. Tots tres, en presó per condemnes anteriors, havien arribat a acords de conformitat amb la Fiscalia a canvi d'admetre els fets per a tindre una rebaixa de penes. Durant la declaració davant del jutge situaren el dirigent popular com la porta d'entrada de la Gürtel a l'administració autonòmica. Finalment se'ls imposen dos anys i tres mesos de presó per delictes de prevaricació administrativa, falsedat en document mercantil i malversació de cabals públics. Així mateix, castiga amb condemnes de diversa magnitud els altres huit acusats que també reconegueren els fets i pactaren amb el ministeri públic la pena.

Pel que fa a l'acusació de Camps, la resolució assenyala que “no existeix prova o cap indici d'orde, suggeriment o intromissió del Sr. Camps" en les contractacions de la Generalitat en la Fira Internacional de Turisme (Fitur), una de les que estaven sota sospita judicial. "Encara més, no existeix testimoni, escrit o cap comunicació entre tots dos en este període”. La Fiscalia Anticorrupció demanava un any de presó i sis d'inhabilitació per a l'expresident per suposadament, haver sigut ell qui va donar les instruccions perquè s'adjudicara el muntatge de l'expositor a Orange Market. Una versió que l'al·ludit ha negat reiteradament durant tot el juí i que tampoc considera ara acreditada el tribunal, que afirma particularment en la sentència que no va haver-hi cap indicació en sentit de Camps a l'exdirectora general de Promoció Institucional Dora Ibars, a qui també absol de les acusacions.

No s'ha acreditat —incideix el tribunal— que l'expresident autonòmic "exercira pressió, suggestió, recomanació o cap insinuació" sobre Ibars, ni existeix "testimoni, escrit o cap comunicació entre tots dos", cosa que "allunya qualsevol prova o indici amb transcendència penal".

La relació entre Camps i el Bigotes, en el punt de mira

La sentència també es pronuncia sobre l'abast de les relacions del Bigotes amb l'excap del Consell, vincle crucial segons la investigació policial per a possibilitar la implantació de la trama Gürtel a la Comunitat Valenciana. El tribunal és contundent en afirmar que "no es pot fonamentar" una condemna a Camps en l'"única declaració" en contra d'Álvaro Pérez que no està corroborada per més indicis, "per més que tinguera una relació d'amistat o professional". Això, diu, no pot servir per a deduir una responsabilitat del també exlíder del PP valencià "pels fets d'un hipotètic amic". Davant d'esta relació d'amistat refermada pel Bigotes mateix durant el juí, la sala afirma que fer-se una foto amb algú o parlar per telèfon "no implica en si una relació d'intimitat".

Els magistrats signants conclouen que “més enllà de l'opinió de terceres persones i de les escasses escoltes telefòniques entre tots dos, durant Nadal" —com aquella enregistrada en 2008 en què Camps li deia "amiguet de l'ànima"—, o el fet que l'expresident mateix fora a celebracions personals com la boda d'Álvaro Pérez, "d'això no pot deduir-se en absolut que el Sr. Camps fora responsable de tots els actes del Sr. Pérez o que afavorira les activitats d'este dins de l'àmbit de la contractació pública”.

En l'últim juí de la Gürtel, que abasta contractacions públiques de la Generalitat que es van estendre durant els anys 2004 a 2009, hi havia una trentena de persones en el banc dels acusats, inclosos els tres capitosts. A més de l'exmandatari del PP, l'Audiència ha absolt els tres exconsellers d'este partit durant els governs de Camps processats —Alicia de Miguel, Manuel Cervera i Luis Rosado— i diversos alts càrrecs entre els quals està també l'exdiputat autonòmic del PP David Serra. S'exculpa, igualment, els funcionaris acusats per l'adjudicació d'estos contractes.

A banda del muntatge de l'estand de l'administració autonòmica en Fitur, sota la lupa han estat les adjudicacions per a l'Open de Tenis i les transaccions vinculades a l'eixida de la Volvo Ocean Race des del port d'Alacant. Sobre este últim assumpte, el tribunal no veu provat que la Generalitat patira cap perjuí.

També et pot interessar

stats