Els veïns dels Orriols destaquen que la presència policial constant "s'ha notat molt" en la delinqüència

María José Martín, membre d'Orriols Conviu, denuncia que l'ocupació de vora mil habitatges de bancs, amb un percentatge d'ocupes que són delinqüents, ha influït en aquesta situació d'inseguretat

El veïnat dels Orriols, a València, durant la manifestació, amb una pancarta
El veïnat dels Orriols, a València, durant la manifestació, amb una pancarta / Twitter: @ProfOrriols

El barri dels Orriols és notícia pràcticament cada dia pels problemes de delinqüència que pateix, però també per la mobilització del veïnat i e diferents col·lectius i entitats que han eixit al carrer per a exigir a l'Ajuntament de València solucions per acabar amb les baralles, disputes i tràfic de drogues que pateixen al barri. Unes mobilitzacions que comencen a donar fruit, ja que segons ha indicat a Les notícies del matí María José Martín, membre d'Orriols Conviu, "la presencia policial és constant i s'ha notat molt".

María José Martín afirma que ja es nota la presència de policies, però com que disminueix a la nit "els delinqüents ho aprofiten". És per això que des del barri volen que aquesta presència policial s'amplie durant la nit i els caps de setmana.

Les associacions de la zona, com Orriols Conviu, remunten part del problema a la crisi immobiliària. El veïnat denuncia l'ocupació de vora mil habitatges de bancs i fons d'inversió que ha derivat en aquesta situació, amb un percentatge d'ocupes "que no saben conviure, delinqueixen i trafiquen amb drogues".

La representant d'Orriols Conviu, si bé ha destacat que en el barri conviuen més de 50 nacionalitats, afirma que el problema no és que siga un barri multicultural, "sinó que han arribat delinqüents d'altres parts del món i d'altres barris de València", que han ocupat aquests habitatges.

María José Martín ha explicat que aquestes vivendes són principalment del Sareb, la Caixa i Solvia, que han iniciat reunions "per a iniciar processos de desnonament i tenim esperança que es vaja desenvolupant". La representant veïnal considera que durant la crisi immobiliària i després dels desnonaments, "els bancs van fer deixament de funcions i l'administració no va tindre valor al seu moment de fer-los responsables del que estava passant".

Per això consideren vital millorar les infraestructures del barri, per a evitar atraure aquesta classe de gent. "Sempre ha sigut un barri deixat de la mà de l'administració. Enllumenat, clavegueram, col·legis, tot s'ha aconseguit amb reivindicació", lamenta. En aquest sentit, destaca com molt positiu que el dilluns es constituïra una taula de treball amb diferents regidories "perquè no és un problema només de seguretat, és també social, d'habitatge, infraestructures", etcètera.

Setembre, el punt d'inflexió

El focus informatiu al barri dels Orriols ha arribat aquest mes. El 8 de setembre passat una baralla entre joves al barri, que acabava amb 9 persones detingudes i 3 ferides per arma blanca, va ser un punt d'inflexió.

Els col·lectius veïnals feia temps que advertien de l'augment d'episodis de violència i de delinqüència i denunciaven sentir-se abandonats per les autoritats. I per a mostra, el que passava davant de les càmeres d'aquesta casa l'endemà, quan van intentar furtar-li la bicicleta a la presidenta de la plataforma els Orriols en Lluita, Mari Carmen Tarín, durant una entrevista al carrer en À Punt.

Dilluns 13 de setembre es produïa una primera presa de contacte entre el veïnat del barri dels Orriols i l'alcalde de València per a buscar solucions urgents que vagen més allà de la presència policial. Una presència que es reforçava dos dies després, tant als Orriols com a Marxalenes.

Des de l'Ajuntament es plantejava, poc després, una bateria de propostes i iniciatives que es volien posar en marxa durant el trimestre. Un full de ruta que les associacions veïnals valoraven, però que estimaven insuficient, entre altres coses, perquè no inclou una comissaria al barri.

I arribem així a la setmana passada, dimecres, quan el barri va eixir al carrer per a manifestar-se contra els problemes d'inseguretat i demanar solucions. El veïnat també espera que es facen realitat les promeses de recuperació del barri amb més serveis socials, més neteja i més equipament urbà. L'Ajuntament de València ha creat una taula de treball entre distintes regidories, representants veïnals de les entitats del barri.

També et pot interessar

stats