El veïnat de Caudiel recull firmes per a exigir que es condicionen les vies del tren i evitar nous incendis

Reclamaran compensacions pels danys econòmics, que acusa especialment el sector agrícola i el turístic

L'incendi que ha cremat vora 150 hectàrees a Caudiel es va originar el 17 de juny / À Punt NTC

El veïnat de Caudiel fa un pas més en la lluita per a reclamar que es condicionen les vies del tren i evitar que es repetisquen incendis com el que va cremar fa dues setmanes vora 150 hectàrees en aquest municipi de l’Alt Millars. El foc va cremar una part de l’entorn de la via cicloturista d’Ojos Negros, la més llarga de la Comunitat Valenciana i un dels principals atractius turístics de la comarca, i a més va obligar a desallotjar una part del veïnat de Caudiel.

Per això, els veïns també reclamaran els danys causats per aquest foc, el més important d'aquest estiu a la Comunitat Valenciana. Aquest incendi és el tercer que s'origina enguany en aquesta zona. El motiu? El fort pendent pel qual han de baixar els trens des de Barraques fins a Caudiel.

Els combois comencen a frenar a l'entrada de Caudiel i no alcen el fre fins a l'eixida. Pel camí, salten espurnes. Per tant, i davant aquesta necessitat dels trens per a reduir la velocitat, si la via fèrria no està neta, tot es pot botar foc.

“Plou sobre mullat”, advertia un veí de Caudiel en ser preguntat pel risc que pot suposar per a la massa forestal el pas dels trens. “Al dia poden haver-hi tres o quatre focus, però a més, amb la calor, el pas del tren es converteix en la crònica d’una mort anunciada”, argumentava.

Acabar amb la zona verda que envolta Caudiel no sols té repercussions ambientals, sinó també econòmiques en el sector turístic i l’agrícola.

Un llaurador de la zona denunciava davant les càmeres d’À Punt que el foc li ha arrasat els ceps. Això ha fet no sols que haja perdut la producció de 6.000 quilos de raïm, sinó també els ceps mateixos. Una cosa semblant assegurava una altra veïna de Caudiel, a qui el foc li ha devorat un camp de nispros.

La Generalitat va anunciar fa uns dies que també reclamarà responsabilitats a Adif, l’administrador de les infraestructures ferroviàries, i a Renfe, empresa operadora del transport, per l’incendi, que s’atribueix a les espurnes del tren.

El consistori reclamarà una relació de pèrdues

L'Ajuntament, per la seua banda, ha interposat una denúncia contra Renfe i Adif, i adjuntarà els inventaris dels afectats. L’alcalde, Antonio Martínez, confia que totes aquestes reclamacions servisquen perquè els responsables del transport ferroviari reaccionen i n'assumisquen les responsabilitats.

En paral·lel a aquestes denúncies de l’administració autonòmica i local, alguns veïns han iniciat una recollida de signatures perquè s'acceleren les indemnitzacions i es mantinguen les mesures de prevenció. “Els incendis s’apaguen en hivern”, reprotxava un veí de Caudiel, el qual afegia que “abans no hi havia tants incendis”.

El camió de bombers que vigilava el perímetre de l’incendi s'ha retirat aquest diumenge a la nit i el poble espera l'extinció oficial de l'incendi, que ha de ser imminent. 

També et pot interessar

stats