La via verda d’Ojos Negros celebra el 20é aniversari amb una àmplia agenda cultural i esportiva

Aquest cap de setmana s’organitzen actes en diverses poblacions de l’Alt Palància per a acostar-nos a la natura i el patrimoni rural

Via verda d'Ulls Negres
Via verda d'Ojos Negros

Aquest mes de maig es compleixen vint anys de la transformació de la plataforma del ferrocarril miner en la via verda d’Ojos Negros o Via Minera, un passeig adequat especialment per a ciclistes i vianants, accessible en gran part del traçat per a persones amb mobilitat reduïda, que discorre des de Santa Eulalia a Terol fins a Albalat dels Tarongers (Camp de Morvedre). 

Amb la finalitat de commemorar aquesta fita, la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat ha organitzat una sèrie d'actes lúdics, culturals i esportius que tindran lloc del 20 al 22 de maig en diferents pobles de l’itinerari.

Una completa agenda cultural i esportiva

La programació comença aquest divendres 20 de maig, a les 19:00 hores, a Xèrica amb la presentació de l'atles de la via verda d'Ojos Negros i la inauguració d'una mostra fotogràfica sobre la reconversió de l’antic ferrocarril miner de la serra Menera al Centre Sociocultural El Socós. El grup L'Algaravia oferirà un concert de música renaixentista.

El dissabte 21 es reprendrà l’agenda a les 10 del matí amb una xarrada sobre la història del ferrocarril miner i, posteriorment, es recorrerà en bicicleta el tram de la via verda entre Xèrica i Altura, que inclourà una plantació d’arbres a l’antiga pedrera de Navaixes. La ruta culminarà a la Cartoixa de Valldecrist.

Tot seguit, a l'església de Sant Martí d’Altura es presentarà el II Festival d’Ecozine Rural Alt Palància '22 i tindran lloc conferències, tallers mediambientals i passes de documentals al llarg de la jornada.

La commemoració es tancarà el diumenge 22 amb un passeig per la via verda que s’iniciarà a la piscina municipal d’Altura, seguit d’un esmorzar popular i el concert de Dani Miquel i els Ma-Me-Mi-Mo-Músics.

Una via històrica

Ojos Negros va ser la primera via verda a crear-se a l’Estat i, amb 167,5 quilòmetres, és també la més llarga. Els 76 quilòmetres del tram valencià, fan d’aquesta via la de més longitud al nostre territori des que es va posar en servei l’any 2002.

En l'actualitat, s'estan licitant les obres de connexió d'Ojos Negros amb la Via Xurra, el que suposarà el desenvolupament d'un nou tram per a ciclistes i vianants de 8,1 quilòmetres entre Albalat dels Tarongers i Sagunt, i de 4,4 quilòmetres entre Sagunt i Puçol. 

La consecució d’aquest projecte conformarà un itinerari continu de més de 100 quilòmetres entre la ciutat de València i el límit amb Aragó, i de quasi 200 quilòmetres si s'inclou el tram aragonés.

També et pot interessar

stats