El tram valencià de la via d'Ojos Negros, l’únic candidat als Premis Europeus de Vies Verdes

València és aquests dies l’epicentre del debat internacional al voltant del turisme sostenible i del paper que tenen les vies verdes

El tram valencià de la via verda d’Ojos Negros, l’únic candidat als Premis Europeus de Vies Verdes
Marta García
30 de setembre 2021 - 17:00

València s’ha convertit aquests dies en el centre del debat internacional. Més de vint ponents de set països aborden fins divendres el futur del turisme sostenible i el paper de les vies verdes.

El colofó d’aquestes dues jornades de treball serà l'entrega del desé Premi Europeu de Vies Verdes. Entre les candidates n'hi ha una de valenciana: la via d'Ojos Negros al pas per les comarques del nord de la Comunitat Valenciana.

Com ha explicat a À Punt Jesús Benítez, director de Vies Verdes de la Fundació Ferrocarrils d’Espanya, “estem valorant la transcendència europea de les vies verdes, així com el seu futur”.

L'objectiu d’aquestes jornades és crear més xarxes de mobilitat, més infraestructures no motoritzades i fomentar el turisme sostenible. I en totes aquestes qüestions les vies verdes tenen un paper clau. A la Comunitat Valenciana hi ha 13 vies verdes que sumen un total de 200 quilòmetres.

Ojos Negros al seu pas per la localitat de Navaixes, a l'Alt Palancia
Ojos Negros al seu pas per la localitat de Navaixes, a l'Alt Palancia / À Punt NTC

La via verda d'Ojos Negros és la més llarga d’Espanya

El tram valencià d’Ojos Negros és l’únic candidat de tota la Comunitat Valenciana. Un tram que va de la localitat de Barraques a Albalat dels Tarongers, i que fa 76 quilòmetres. La via verda d'Ojos Negros és la més llarga d’Espanya i any rere any guanya adeptes que trien el tram valencià, pels paisatges que l'envolten.

Pilar Vañó, informadora turística de Navaixes, ha explicat a À Punt que aquesta és l’antiga via fèrria de Sierra Menera. “La van construir en 1907 per a transportar el mineral des del jaciment de ferro d'Ojos Negros, a Terol, fins a Sagunt”.

Adolfo Aucejo, gerent del càmping Altomira, per la seua part, ha dit que és tot un revulsiu per a l’economia de la zona, a causa de l'atractiu turístic.

També et pot interessar

stats