València recupera la Cordà de Paterna

Més de 300 quilos de pólvora han portat de nou l’ambient de les Falles al Cap i Casal

Tiradors i tiradores de Paterna durant la Cordà que ha tingut lloc a València
Tiradors i tiradores de Paterna durant la Cordà que ha tingut lloc a València / Junta Central Fallera

La tradicional Cordà de Paterna, declarada recentment bé d’interés cultural (BIC), s’ha traslladat aquest dissabte a València per a anunciar que ja arriben les Falles 2022.

Tot i que el tret d’eixida de les festivitats en honor de Sant Josep serà aquest diumenge amb la Crida, aquest ha sigut el primer espectacle pirotècnic de la temporada i, després de dos anys sense unes festes com de costum, la comunitat fallera l’esperava amb candeletes.

Cap a les 21:00 hores, les falleres majors de València, Carmen Martín i Nerea López, han pronunciat el famós “Senyor coeter major, pot començar la Cordà” i a la plaça de l’Ajuntament del Cap i Casal s’ha fet el silenci durant uns segons, fins que els primers coets han començat a elevar-se en l’aire i esclatar, omplint l’ambient de fum, llum i olor de pólvora.

Amb els tradicionals cascos i carassetes, seixanta tiradors i tiradores de Paterna han disparat 342 quilos de pólvora des de dins d’una gàbia construïda especialment per a aquest acte a l’interior del recinte tancat de les mascletaes.

Tot en una nit en què, per primera vegada enguany, es desplegava el dispositiu policial especial per a les Falles 2022, format per 1.800 agents de la Policia Local i 600 bombers que treballaran amb l’ajuda de drons perquè siguen unes festes segures per a tothom.

Menció especial a Ucraïna 

L’espectacle pirotècnic l’han dedicat a Ucraïna a causa del recent conflicte bèl·lic iniciat per Rússia dijous. Així, la metxa amb què el coeter major ha disparat el primer coet l’han encesa amb un ciri beneït i, minuts abans que començara la Cordà, han llegit un manifest en record del poble ucraïnés, contra la guerra i a favor de la pau en tot el món. 

També et pot interessar

stats