Les universitats espanyoles suspendran la col·laboració amb les israelianes que no es comprometen amb la pau

Els rectors s’han compromés a “intensificar” la cooperació amb el sistema d'educació superior palestí i a ampliar els programes de cooperació

Imatges de l'acampada a la UA en suport a Palestina / À Punt NTC
Imatges de l'acampada a la UA en suport a Palestina / À Punt NTC

La Conferència de Rectores i Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) s'ha compromés a revisar i, si escau, suspendre els acords de col·laboració amb universitats i centres d'investigació israelians que “no hagen expressat un ferm compromís amb la pau i el compliment del dret internacional humanitari”. Així ho ha acordat este dijous la junta rectora, que també ha mostrat el seu “profund pesar pels gravíssims esdeveniments que en estos moments s'estan produint a la Franja de Gaza”.

Segons han informat en un comunicat, els rectors espanyols també es comprometen a “intensificar” la cooperació amb el sistema científic i d'educació superior palestí i a ampliar els seus programes de cooperació, voluntariat i atenció a la població refugiada. “Vetlar perquè en l'exercici de la lliure expressió no es produïsquen conductes, igualment reprovables, d'antisemitisme o islamofòbia, així com qualsevol altre comportament d'odi en el si de les comunitats universitàries” és el tercer compromís adquirit pels rectors.

En este context, la presidenta de CRUE i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, ha afirmat que “l'esperit universitari és incompatible amb qualsevol classe de violència”. “Les universitats som espais de pau i convivència. I en este sentit, alcem la veu contra la crisi humanitària d'efectes devastadors que afecta greument la població civil i el sistema científic i educatiu superior palestí”, ha subratllat.

Alcón ha precisat que els rectors espanyols demanen “l'alto el foc, l'alliberament d'ostatges de manera immediata i permanent, que es creen corredors segurs que permeten l'ajuda humanitària” i, a l'estat d'Israel, que “respecte el dret internacional perquè així siga”.

La CRUE ha defensat que les universitats espanyoles “ja han expressat i reafirmat en diverses ocasions el seu compromís permanent amb la pau, la convivència i la justícia i amb la defensa del dret internacional humanitari”, la qual cosa, segons ha assegurat, “no impedeix que torne a veure's profundament commoguda per l'agreujament del conflicte i les penoses conseqüències que està tenint per a la població palestina”.

Una xarxa d'acampades a les universitats s’ha estés arreu del món en les últimes setmanes per a denunciar el genocidi que s’està vivint en territori palestí. A Espanya, les manifestacions les va liderar l’alumnat de la Universitat de València, a les quals ja s’ha sumat la Universitat d’Alacant i pròximament la Universitat Jaume I de Castelló de la Plana. Entre les reivindicacions de l’estudiantat està la demanda a totes les universitats espanyoles que trenquen “qualsevol relació o conveni que tingueren amb les universitats israelianes”, així com el cessament de relacions “amb qualsevol empresa que finance el genocidi”.

També et pot interessar

stats