Espanya i altres països de la UE estudien reconéixer l'estat palestí el 21 de maig

El ministre Albares no vol concretar la data encara, però assegura que la decisió està ja "presa"

Manifestació pro-Palestina convocada a València aquest diumenge pel BDS del País València
Manifestació en suport de Palestina a València a l'octubre / Kai Försterling (Efe)

Diversos països de la Unió Europea, entre els quals està Espanya, es preparen per a reconéixer l'estat de Palestina en els pròxims dies. Hi ha encara incertesa sobre el calendari concret, encara que este dimecres ja ha transcendit una primera data: 21 de maig. És el dia que s'està considerant, segons la televisió pública irlandesa, RTÉ News, perquè es produïsca oficialment l'esperat reconeixement. D'acord amb esta font, els contactes entre els dos països esmentats, així com entre Eslovènia i Malta, s'han intensificat amb la vista posada d'ací a dos dimarts.

Justament eixe dia el govern que lidera el socialista Pedro Sánchez celebrarà l'últim Consell de Ministres abans que, 48 hores després, comence oficialment la campanya per a les eleccions europees que se celebren el 9 de juny.

Fa setmanes que l'executiu de coalició, integrat pel PSOE i Sumar, treballen en coordinació amb altres països europeus disposats a fer el pas per a intentar que es produïsca un reconeixement simultani. En els últims dies la pressió des del soci minoritari, la plataforma liderada per la vicepresidenta Yolanda Díaz, ha anat en augment, per tal que el gest, encara que simbòlic, tinga lloc amb caràcter immediat. Sense anar més lluny, la ministra de Joventut i Infància, Sira Rego (EU), exigia este dimecres adoptar la mesura en una entrevista en Les notícies del matí.

Precisament, el president Sánchez va mantindre una conversa telefònica dilluns amb el primer ministre irlandés, Simon Harris, en la qual tots dos ressaltaren la importància de reconéixer formalment l'estat palestí i es mostraren d'acord a fer "en breu" el pas, encara que sense entrar en possibles dates.

Per la seua banda, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, no ha volgut "anticipar" si Espanya reconeixerà l'estat palestí el pròxim 21 de maig, però ha deixat clar que la decisió de fer-ho està ja "presa". En declaracions als mitjans abans de participar en un acte amb motiu del Dia d'Europa amb l'Alt Representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha incidit que el pas es coneixerà quan l'adopte el Consell de Ministres.

"Les decisions del Consell de Ministres mai s'anticipen", ha defensat el responsable de la diplomàcia espanyola. "El veritablement important no és el dia exacte, sinó la decisió, i la decisió està presa", ha recalcat. Com a prova d'això ha posat, a més, el suport d'Espanya a l'entrada de Palestina en l'ONU com a estat membre ple.

També et pot interessar

stats