Vietnam 1968 - Gaza 2024

Les mobilitzacions propalestines a les universitats dels EUA recorden alguns episodis històrics que van protagonitzar les protestes contra la guerra del Vietnam

Les mobilitzacions propalestines a les universitats dels EUA revifen la memòria de les protestes per Vietnam / À Punt NTC

La mobilització estudiantil contra la guerra a Gaza que ha incendiat els campus universitaris dels Estats Units ha fet que molts nord-americans recorden estos dies les protestes contra la guerra del Vietnam de finals de la dècada de 1960. 

L'any 1968 Mark Rudd, un estudiant de 21 anys, va liderar les protestes contra la guerra del Vietnam a la universitat de Colúmbia, a Nova York. Més de cinc dècades després eixe mateix campus s'ha convertit de nou en epicentre d'una mobilització estudiantil, ara contra la guerra a Gaza, que recorre els principals campus dels EUA. 

Per a Rudd, els dos moviments s'assemblen en l'impuls que mou als joves. “Igual que nosaltres fa 56 anys, han vist assassinats en massa i volen despertar la resta de la societat davant els més de 34.000 assassinats a Gaza”.

La diferència, afig Rudd, està en la implicació dels Estats Units en una guerra i en l'altra: "Estos xics no estan sotmesos a un reclutament, ara actuen per raons purament altruistes".

Les protestes actuals no tenen la mateixa escala, diuen els analistes, però destaquen que s'han estés a una velocitat inesperada. Eixa propagació sumada a la repressió policial als campaments propalestins inquieta els manifestants més majors, que recorden la mort de quatre estudiants a la universitat de Kent, a Ohio, l'any 1970, quan la Guàrdia Nacional va reprimir una protesta contra la guerra del Vietnam. 

Joe Biden ha descartat mobilitzar a la Guàrdia Nacional, però també ha tancat la porta a les esperances de molts joves en afirmar que les protestes no afectaran la política exterior dels Estats Units. 

 

També et pot interessar

stats