La policia entra a La Sorbona per a expulsar desenes d'estudiants propalestins

La Universitat Colúmbia, a Nova York, ha donat hui als estudiants propalestins que ocupen el campus unes hores per a abandonar el campament sota pena de ser suspesos i no acabar el curs acadèmic

Manifestació a la Universitat de Colúmbia
Manifestació a la Universitat Colúmbia / Caitlin Ochs (Reuters)

La policia antidisturbis ha entrat este dilluns a la Universitat de la Sorbona de París, la més emblemàtica de França, per a expulsar desenes d'estudiants propalestins que s'havien instal·lat al pati principal de l'edifici al costat del Panteó per a protestar per l'actuació militar israeliana a la Franja de Gaza.

La intervenció policial, que s'ha produït sense incidents i sense que es comunicaren detencions, almenys en un primer moment, ha ocorregut després que divendres uns 200 universitaris bloquejaren un altre prestigiós centre universitari, el Sciences Po de París, també en protesta contra el que anomenaven “el genocidi que pateix el poble palestí”.

D'altra banda, la Universitat Colúmbia de Nova York ha donat este dilluns als estudiants propalestins que ocupen el campus un termini d'unes hores per a abandonar el campament sota pena de ser suspesos i no poder acabar el curs acadèmic. La carta del centre educatiu, que ha sigut divulgada per diversos grups d'activistes, ofereix als acampats la possibilitat d'evitar esta mesura extrema si accedeixen a abandonar el lloc, emportar-se les seues pertinences i signar un document. En el document, a més de comprometre's a acatar les normes de la universitat, els signants accepten sotmetre's a un procés disciplinari que pot acabar en “sancions més severes si troben responsables de conductes inapropiades addicionals (…), incloent-hi participar o retornar a activitats no autoritzades”.

Si l'estudiant que abandona l'acampada no el signa, patirà igualment represàlies sabent a més que la universitat ja ha identificat molts dels participants. A mesura que s'acosta la data de graduació, el 15 de maig, a més dels exàmens finals, creix el nerviosisme per la possibilitat que les acampades propalestines puguen pertorbar qualsevol d'estos moments vitals en la universitat.

Amb este ultimàtum, sembla que la universitat —epicentre de les protestes propalestines— vol evitar la imatge de la policia entrant al campus i desmantellant el campament, un campament que està en el centre del debat polític i mediàtic des de fa dos setmanes.

Les protestes estudiantils contra la guerra a Gaza s'estenen per tots els EUA

Les protestes estudiantils contra la guerra a Gaza s’han estés durant el cap de setmana a desenes d'universitats dels Estats Units i han derivat en centenars d'arrestos i enfrontaments entre els manifestants i forces de l'ordre.

Les manifestacions, que van començar a la Universitat Colúmbia i s’han propagat a campus en desenes d'estats, incloent-hi Geòrgia, Indiana, Califòrnia i Texas, tenen en comú el rebuig a la política estatunidenca cap a Israel i la petició que els centres educatius trenquen relacions amb el govern i el sector privat israelià. 

Els joves han decidit alçar campaments en les instal·lacions de les universitats, la qual cosa ha portat a tensions amb les institucions, ja que moltes asseguren que este model de protesta viola les seues polítiques i han ordenat desallotjaments.

La majoria dels nord-americans està en desacord amb la gestió del govern demòcrata sobre la guerra a Gaza. Segons una enquesta publicada també diumenge per la CNN, un 71% de la ciutadania desaprova la política del president en este conflicte.

També et pot interessar

stats