L'exèrcit d'Israel pren el control del costat palestí del pas de Rafah

L'operació ha arrancat amb una onada de bombardejos que han matat almenys díhuit persones i es manté malgrat la resposta de Hamàs favorable a la treva

Blindats israelians al costat palestí de l'encreuament de Rafah / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
07 de maig 2024 - 08:58 Actualitzat: 07 de maig 2024 - 11:18

L'exèrcit israelià ha pres el control operatiu del costat palestí del pas de Rafah, en l'extrem sud de la Franja de Gaza i fronterer amb Egipte, en el marc dels preparatius per a una possible invasió de la ciutat, últim refugi per a 1,4 milions de palestins desplaçats. El Canal 12 de notícies ha mostrat les primeres imatges d'un tanc amb la bandera israeliana a l'encreuament. Segons un portaveu castrense, la presa l'han feta la brigada 401 —formada sobretot per blindats— i la unitat d'elit Guivati.

L'operació s'ha desenvolupat durant la nit i ha arrancat entre bombardejos. Els projectils han matat almenys díhuit persones a Rafah després de destruir un grapat d'habitatges. L'exèrcit israelià assegura estar duent a terme "atacs dirigits contra objectius terroristes a l'est de Rafah". Diu que l'acció respon a un atac previ perpetrat per Hamàs des d'esta zona de la ciutat dos dies arrere, que va matar quatre soldats. L'estament militar informa de la mort d'una vintena de milicians i de la destrucció de diversos túnels. 

Un grup de palestins abandona Rafah en les hores prèvies als bombardejos, després de rebre l'orde d'evacuació d'Israel
Un grup de palestins abandona Rafah en les hores prèvies als bombardejos, després de rebre l'orde d'evacuació d'Israel / Ramadan Abed (Reuters)

Este dilluns l'exèrcit va instar la població que evacuara esta zona de la ciutat en direcció a Al-Mawasi, una llengua de terra sense a penes subministraments que Tel-Aviv qualifica de "segura". L'orde es va donar hores després que Hamàs abandonara les negociacions del Caire sobre la treva. En el curs dels primers moviments militars sobre Rafah, el grup islamista ha anunciat que acceptava l'oferta d'Israel, que obri la porta a una pausa militar temporal i al bescanvi dels ostatges israelians per presos palestins.

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu va anunciar que no interrompria l'ofensiva a Rafah "ni un moment" malgrat la resposta de Hamàs, si bé enviaria una delegació diplomàtica a Egipte per a valorar-la.

L'operació tanca l'única via d'evacuació dels palestins cap a Egipte alhora que talla el pas a l'ajuda humanitària, fonamental per a la supervivència de la població després de set mesos de guerra, que ja hi entrava amb comptagotes per este punt. L'exèrcit també ha clausurat el pas israelià de Kerem Shalom adduint motius de seguretat.

Habitatges destruïts a Rafah en els bombardejos nocturns d'Israel que han matat almenys 18 persones
Habitatges destruïts a Rafah en els bombardejos nocturns d'Israel que han matat almenys 18 persones / Hatem Khaled (Reuters)

També et pot interessar

stats