Israel ordena evacuar cent mil palestins de Rafah per a iniciar l'operació terrestre

La decisió té lloc després del fracàs en les negociacions per a la treva

Una dona amb un xiquet palestí contempla els efectes d'un atac israelià sobre Rafah
Una dona amb un xiquet palestí contempla els efectes d'un atac israelià sobre Rafah / Hatem Khaled (Reuters)

Cartells, missatges SMS, telefonades i anuncis en els mitjans de comunicació insten la ciutadania a evacuar la zona est de Rafah i anar cap a la "zona humanitària" d'Al-Mawasi. Els comunicats, que emet l'exèrcit d'Israel, es dirigeixen específicament als barris orientals de la ciutat, pròxims al denominat corredor Filadèlfia fronterer amb Egipte. S'estima que a la zona resideixen prop de cent mil persones.

"(L'Exèrcit israelià) està a punt d'operar amb força contra les organitzacions terroristes a l'àrea on vosté resideix actualment, com ho han fet fins ara. Qualsevol que estiga a la zona es posa en perill a si mateix i als seus familiars. Per la seua seguretat, evacue immediatament a la zona humanitària ampliada a Al-Mawasi", diu un dels pamflets divulgats. L'Exèrcit assegura haver reforçat amb "hospitals de campanya, botigues, més quantitat d'aliments, aigua, medicaments i subministraments addicionals" Al-Mawasi, una llengua de terra pròxima a Khan Yunis, la principal ciutat del sud de la Franja de Gaza.

L'orde d'evacuació té lloc hores després del fracàs aparent en les negociacions per a la treva, el futur de la qual Israel ha lligat en diverses ocasions al de l'anunciada operació terrestre sobre Rafah, l'últim refugi per a vora 1,4 milions de palestins desplaçats per la guerra. Hamas es va alçar diumenge de la taula després de dos jornades d'estira-i-amolla al Caire. Ha entregat una resposta (que no ha transcendit) a l'oferta israeliana i tornarà dimarts a Egipte després de consultar els dirigents del moviment.

La treva sembla estancada en el punt de fricció inicial: Israel es nega a un alto el foc definitiu que pose fi a l'operació militar, que ja ha matat prop de 35.000 gazians en set mesos, perquè vol continuar perseguint Hamas després d'una pausa militar, mentre la replegada de les tropes és condició de partida per al grup islamista.

"Hamas continua atrinxerat en les seues posicions extremes, en particular la demanda de retirar totes les nostres forces de la Franja, acabar amb la guerra i deixar intacte Hamas", ha anticipat el primer ministre Benjamin Netanyahu hores abans que transcendira la retirada dels negociadors del grup islamista.

El fracàs alimenta l'angoixa de les famílies dels més de cent ostatges de Hamas (ja que l'alliberament, en un bescanvi amb presoners palestins, era condició elemental de la treva) alhora que dispara la pressió interna sobre el govern de Netanyahu. Aquest diumenge, milers d'israelians tornaren a eixir al carrer per a demanar a l'executiu que facilitara l'acord per a alliberar els captius.

Trenta morts després del fracàs de la treva

Mentre Hamas es retirava de les negacions sobre la treva, projectils llançats des del costat palestí mataven tres soldats israelians i en ferien nou més. L'atac, que han reivindicat les Brigades al-Qassam, el braç armat del grup islamista, l'ha contestat Israel amb un bombardeig que ha matat més de vint persones a Rafah. En paral·lel, Tel-Aviv ha anunciat el tancament de l'encreuament fronterer de Kerem Shalom, un dels pocs passos terrestres per a l'ajuda humanitària a la Franja.

El director de l'Agència de l'ONU per als refugiats palestins (Unrwa), Philippe Lazzarini, ha denunciat un augment dels atacs contra els combois humanitaris i el seu personal en l'última setmana. Lazzarini ha reportat deu incidents, que inclouen tirs contra els combois, arrestos de personal de l'ONU, "amenaces amb armes i llargues demores en els llocs de control que van obligar els combois a moure's durant la foscor o avortar" la missió, segons ha detallat en X.

Israel tanca la cadena Al-Jazeera

Lazzarini denuncia que li han denegat dos vegades en l'última setmana l'entrada a Gaza, cada vegada més aïllada de l'escrutini internacional. El govern israelià ha tancat la televisió Al-Jazeera.

Diumenge va irrompre en les instal·lacions, va confiscar el material i va expulsar del país la plantilla amb l'argument que són terroristes. La cadena de Qatar acusa Israel de no ser una democràcia per restringir la llibertat d'expressió. Reporters sense Fronteres interpreta la decisió com un acte de censura contra Al-Jazeera, després d'una persecució sense precedents per les informacions sobre la guerra. És l'únic mitjà internacional que cobreix la guerra des de dins de la Franja de Gaza, un treball que tres dels seus reporters han pagat amb la vida. El cap de la delegació a la Franja, Wael Al-Dahdouh, ha rebut enguany el Premi a la Llibertat d'Expressió de la Unió de Periodistes Valencians.

També et pot interessar

stats