Netanyahu diu que defén un alto el foc a Gaza, però no posarà fi a la guerra

La delegació de Hamàs abandona el Caire després de concloure una nova ronda de negociacions sense èxit 

Un grup de dones acompanyen les restes mortals després d'un israelià a un hospital a Rafah
Un grup de dones acompanyen les restes mortals després d'un atac israelià a un hospital a Rafah / Reuters

L’última ronda de negociacions entre Israel i el grup islamista Hamàs per a assolir un alto el foc a la Franja de Gaza ha conclòs sense èxit aparent davant de la negativa israeliana de posar fi a la guerra en l'enclavament palestí després de set mesos i més de 34.600 víctimes mortals.

El grup islamista ha anunciat la seua eixida del Caire, després de dues jornades de negociacions, i també ha afirmat haver entregat una resposta als mediadors d'Egipte i Qatar a la proposta d'acord, sense detallar-ne el contingut.

Ara, la delegació de Hamàs es dirigeix cap a Doha per a reunir-se amb els seus dirigents i tornarà el dimarts al Caire "per a completar les negociacions", segons la televisió estatal egípcia Al Qahera News, molt pròxima a la intel·ligència.

Netanyahu, contra la fi de la guerra

Unes hores abans, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ja havia anunciat en un missatge en vídeo que el seu país no podia acceptar posar fi a la guerra a Gaza, un prerequisit que Hamàs demanda des de fa mesos per a arribar a un acord.

"Hamàs ha romàs atrinxerat en les seues posicions extremes, en particular, la demanda de retirar a totes les nostres forces de la Franja, acabar amb la guerra i deixar intacte Hamàs", ha afirmat Netanyahu. "No estem disposats a acceptar una situació en la qual els batallons de Hamàs isquen dels seus refugis, tornen a prendre el control de Gaza, reconstruïsquen la seua infraestructura militar i tornen a amenaçar als ciutadans d'Israel en les comunitats adjacents", ha afegit.

De forma quasi simultània, el grup islamista ha advertit que, encara que continuaven disposats a continuar negociant, no hi hauria acord si Israel i tercers països com els EUA no es comprometien a posar fi a la guerra, segons ha dit el cap del buró polític de Hamàs, Ismail Haniyeh, en un comunicat oficial publicat hui en el seu web.

"La prioritat del moviment és detindre l'agressió contra el nostre poble, la qual cosa és una posició fonamental i lògica, i estableix un futur més estable", ha dit Haniyeh. "De què serveix un acord si un alto el foc no és la primera conseqüència?", ha afegit..

Israel censura Al Jazeera

Mentrestant, el govern de Netanyahu ha posat hui fi a les retransmissions del canal de televisió Al Jazeera gràcies a una nova llei que permet al Ministeri de Comunicació clausurar mitjans que "danyen la seguretat de l'Estat".

"D'acord amb la decisió del govern, les retransmissions del canal Al Jazeera s'han detingut a Israel", es pot llegir des de hui en un missatge en hebreu en intentar sintonitzar el canal.

L'Associació de Premsa Estrangera (FPA) d'Israel, que representa als periodistes estrangers que cobreixen el país i els territoris palestins ocupats, ha dit este diumenge que amb esta decisió Israel s'uneix a un "dubtós club de governs autoritaris".

D’altra banda, l'Associació per als Drets Civils d'Israel (ACRI), un influent grup defensor dels drets humans al país, ha demanat hui al Tribunal Suprem israelià que detinga l'execució de l'ordre, que ha definit com "una erosió perillosa de la llibertat de premsa".

També et pot interessar

stats