Turquia trenca les relacions comercials amb Israel "fins que no cesse el foc a Gaza"

És un dels principals socis comercials de Netanyahu, que li genera prop de 7.000 milions de dòlars a l'any

El president de Turquía, Tayyip Erdogan
El president de Turquia, Tayyip Erdogan / Ahmad Al-Rubaye / Reuters

Turquia ha anunciat este divendres que trenca les relacions comercials amb el seu veí Israel, fins que este últim no cesse el foc permanent amb Gaza i permeta entrar ajuda humanitària. És el segon país a fer-ho, després de la decisió de Colòmbia. El cas de Turquia és rellevant perquè el govern de Tayyip Erdogan és un dels principals socis comercials de Netanyahu, que li genera prop de 7.000 milions de dòlars a l'any.

El mes passat, Turquia ja va frenar les exportacions d'acer, fertilitzants i combustible per a avions entre 54 categories de productes, davant la negativa d'Israel a permetre que Ankara participés en les operacions de llançament d'ajuda a Gaza. La nova prohibició cobreix tot el comerç restant, que sumen 5.400 milions de dòlars en exportacions turques (gairebé el 6% de totes les importacions d'Israel) i 1.600 milions de dòlars en importacions a Turquia l'any passat.

Les principals exportacions turques a Israel són l'acer, els vehicles, els plàstics, els aparells elèctrics i la maquinària, mentre que les importacions estan dominades pels combustibles, amb 634 milions de dòlars l'any passat, segons dades comercials turques.

El banc de Wall Street, JPMorgan, ha pronosticat que l'aturada pot augmentar marginalment les pressions dels preus dels béns a Israel a curt termini. Els que tenien comandes ja tancades busquen maneres d'enviar mercaderies a Israel a través de tercers països.

Segons ha indicat el govern turc en un comunicat, l'actitud d'Israel és "intransigent" i empitjora greument la situació a la regió de Rafah a Gaza, un refugi provisional per als milers de desplaçats que ha provocat el mateix exèrcit israelià amb les seues contínues amenaces d'assalt, bombardejos i atacs sobre la població palestina. Eixe fet ha fet que Ankara haja interromput totes les seues importacions i exportacions amb Tel-Aviv, tal com ha indicat el ministre de Comerç de Turquia, Omer Bolat.

A més, esta setmana, Turquia ha anunciat que s'uniria al cas de genocidi de Sud-àfrica contra Israel davant el Tribunal Internacional de Justícia (CIJ), per la negativa del govern israelià de cometre actes de genocidi o d'haver-hi violat cap dret humanitari.

Israel acusa el president de Turquia de comportar-se "com un dictador"

El ministre d'Afers Estrangers d'Israel, Israel Katz, ha criticat la mesura del president turc i ha denunciat que trenca els acords comercials internacionals, "com es comporta un dictador".

De fet, este pas es dona després de mesos de dures crítiques per part del govern d'Ankara a la campanya militar d'Israel, que ha devastat l'enclavament palestí, densament poblat. Erdogan s'enfrontava a contínues crides nacionals per a una acció més tangible i finalment, s'ha pronunciat davant el "bombardeig israelià de palestins indefensos", segons ha declarat.

Per part seua, el grup militant Hamàs, que governa la regió de Gaza, ha elogiat la decisió com a "valenta i solidària dels drets palestins".

També et pot interessar

stats