La invasió de Rafah, pendent de l'última oportunitat per a la treva

Una delegació de Hamàs s'ha desplaçat a Egipte per a negociar l'última oferta d'Israel, mentre l'ala més dura del govern de Netanyahu pressiona per a iniciar l'anunciada invasió al sud de Gaza, que acull 1,5 milions de desplaçats

Desenes de tancs israelians en la frontera d'Israel amb el sud de la Franja de Gaza
Desenes de tancs israelians en la frontera d'Israel amb el sud de la Franja de Gaza / Amir Cohen (Reuters)

Una delegació de Hamàs s'ha traslladat al Caire per a discutir amb els mediadors d'Egipte i Qatar els detalls de l'última proposta d'Israel per a una treva, resultat de mesos d'estira-i-arronsa. El grup islamista no ha rebutjat de partida les condicions de Tel-Aviv i només ha avançat que hi vol fer "observacions". Segons els mediadors, Hamàs considera que la nova oferta "supera els obstacles que dificultaven" l'acord, que inclouria un alto el foc temporal, l'intercanvi de presoners i ostatges, així com l'entrada d'ajuda a la Franja de Gaza.

Esta pausa militar és l'última esperança per a frenar l'anunciada invasió terrestre sobre Rafah, la ciutat de l'extrem sud de l'enclavament que acull 1,5 milions de palestins desplaçats i on s'albira una massacre si les tropes israelianes passen a l'acció. El gabinet de guerra ja ha planificat la invasió. Hi ha tancs i reservistes preparats per a actuar quan es done l'orde i s'han adquirit milers de tendes de campanya per a allotjar part dels desplaçats.

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha manifestat al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el seu rebuig a l'operació terrestre, sense un pla humanitari creïble, durant una conversa telefònica en què han abordat les condicions de la possible treva.

Una treva per fases que crea tensions al gabinet de Netanyahu

L'acord de pausa militar contempla en una primera fase l'alliberament de menys de 40 ostatges a canvi de l'eixida de la presó de centenars de palestins. Mentrestant, Israel permetria la lliure circulació entre el sud i el nord de Gaza i replegaria parcialment les tropes. A continuació s'activaria una segona fase de "calma sostinguda", que hauria de posar les bases per a un alto el foc permanent.

Després de mesos de negociacions, ara sí, sembla que la treva té una oportunitat. El ministre d'Afers Estrangers d'Israel va admetre dissabte que l'operació sobre Rafah es podria ajornar si s'arriba a un acord per a alliberar els ostatges israelians. No obstant això, la possibilitat ha obert fissures en la coalició de govern de dretes de Netanyahu. L'ala més radical insisteix en la incursió de Rafah, mentre que els socis centristes situen l'acord sobre els ostatges com a la màxima prioritat.

22 morts a Rafah i un nou atac al Líban

Sobre el terreny, la violència no cessa. Almenys 22 persones han mort durant la nit, en diversos bombardejos sobre edificis residencials de Rafah, en un dels quals han mort nou membres d'una mateixa família. Des del començament de l'operació militar israeliana ja han perdut la vida més de 34.000 persones a la Franja, vora el 70% de les quals són dones i xiquets. Sis de cada deu edificis han sigut destruïts o han resultat greument danyats pels projectils israelians.

També et pot interessar

stats