Israel amenaça d'envair Rafah si Hamàs no accepta la seua proposta per a un alto el foc temporal

Els negociadors egipcis afirmen que el nou pla per a una treva inclou “moltes demandes” de Hamàs

Xiquets palestins juguen entre els enderrocs ocasionats pels atacs israelians a Rafah, en el sud de la Franja de Gaza
Xiquets palestins juguen entre els enderrocs ocasionats pels atacs israelians a Rafah, en el sud de la Franja de Gaza / Hatem Khaled (Reuters)

Les converses realitzades entre delegacions d'Egipte —mediador en el conflicte— i Israel a Tel-Aviv per a una treva a Gaza semblen anar pel bon camí. Este diumenge, fonts egípcies coneixedores de les negociacions les han qualificades “en gran part, de positives i reeixides”, després d’incloure “moltes demandes” del moviment islamista Hamàs.

La nova proposta sobre la qual s’ha estat treballant en les últimes hores "supera els obstacles que dificultaven" la declaració d'una treva, un alto el foc, l'intercanvi de presoners i ostatges, així com l'entrada d'ajuda a la Franja de Gaza. 

Divendres, la delegació mediadora egípcia va viatjar a Tel-Aviv per a tractar la treva amb Israel, mentre l'estat jueu ha advertit que no permetrà que el grup palestí torne a amenaçar d'envair Rafah, a l'extrem sud de la Franja i on s'amunteguen més d'un milió i mig de refugiats.

En este context, i quan la xifra de morts a Gaza supera els 34.500, este dilluns s’espera que una delegació de Hamàs, encapçalada pel membre del buró polític Khalil al Hiya, arribe al Caire per a donar la seua resposta als mediadors, un assumpte no exempt de tensions.

Amenaces també de trencar el govern de Netanyahu

Enmig de les negociacions, Israel amenaça de llançar la invasió terrestre sobre Rafah si Hamàs no accepta l'última proposta per a un alto el foc temporal. Un ultimàtum que afig tensió a les negociacions. Al seu torn, el ministre de Finances i Defensa israelià, Bezalel Smotrich, ha amenaçat Netanyahu de trencar el govern de coalició si no envaeix Rafah.

El president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, desconfia i dona l'ofensiva per assegurada i, des del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Riad, demana als Estats Units, el principal aliat, que pare els peus a Israel. 

També et pot interessar

stats