Les protestes per Gaza s'estenen per les universitats dels EUA, amb desenes d'estudiants detinguts

La policia deté 47 universitaris de Yale i grup d'estudiants de la Universitat de Nova York estan sota vigilància policial per protestar pel centenar d'arrestos a Colúmbia el dijous passat 

Manifestació a favor de Palestina aquest dilluns al campus de la Universitat de Columbia, a la ciutat de Nova York, els EUA
Manifestació a favor de Palestina este dilluns al campus de la Universitat de Colúmbia, Nova York (EUA) / Caitlin Ochs (Reuters)

Almenys 47 persones, moltes d'elles estudiants, han sigut detingudes en la prestigiosa universitat estatunidenca de Yale (Connecticut), on feia dies que estaven acampats en protesta contra la guerra de Gaza i per a exigir al centre informació sobre les seues inversions en la indústria armamentística.

Un portaveu de la universitat ha informat que el centre va prendre la decisió d'arrestar aquelles persones que no van abandonar la plaça "tenint en compte la seguretat de tota la comunitat de Yale i per a permetre l'accés a les instal·lacions universitàries".

El Departament de Policia de Yale ha emés en total citació a 47 persones i els estudiants seran remesos a Yale perquè "se'ls apliquen mesures disciplinàries, que inclouen una varietat de sancions, com ara amonestació, llibertat condicional o suspensió".

Per la seua banda, un grup d'estudiants de la Universitat de Nova York (NYU) estan sota vigilància policial este dilluns després d'alçar un campament en suport als 108 estudiants de la Universitat de Colúmbia arrestats dijous passat per manifestar-se contra la guerra a Gaza.

Al campus de NYU s'han vist banderes palestines onejant en el campament i els professors s'han interposat entre policies i estudiants formant una barricada per a intentar evitar un enfrontament.

Les exigències de la protesta inclouen la fi de la matança de palestins a Gaza, el tancament del campus de NYU a Tel-Aviv (Israel) i que la universitat deixe de finançar fabricants d'armes que proveeixen Israel.

Les protestes s'han estés a diverses universitats i han tornat també a Colúmbia, on la situació és tibant i hi ha presència policial. Esta institució va impartir dilluns classes de manera no presencial i va exhortar els estudiants a mantindre's allunyats del campus.

Els campaments de protesta també han arribat a l'estat de Massachusetts, inclòs l'Institut Tecnològic (MIT) i les universitats Emerson i Tuffs.

La setmana passada la Universitat del Sud de Califòrnia va suspendre el discurs en la cerimònia de graduacions que havia de pronunciar l'estudianta musulmana Asna Tabassum, en vista de les tensions entre estudiants i docents vinculades a la guerra a Gaza.

A finals de març, la Universitat Vanderbilt (Tennessee) va suspendre a una quinzena d'estudiants i en va expulsar tres més, que havien ocupat l'oficina del rector durant hores.

Bombardejos a la Franja de Gaza

Mentrestant, les tropes israelianes continuen bombardejant sistemàticament la Franja de Gaza. Un dels últims atacs ha tingut lloc contra un camp de refugiats a Rafah, el punt on es concentren vora un milió i mig de palestins desplaçats per la guerra.

I als voltants de l'hospital Al Nasser de Khan Yunis, que va estar ocupat durant setmanes per l'exèrcit israelià, continuen les excavacions per a recuperar els cadàvers d'una gran fossa comuna. Fins ara, han trobat uns 300 cossos, molts d'ells lligats de mans i peus. Els forenses no poden determinar si els van executar o els van enterrar vius, a causa de l'estat de descomposició.

També et pot interessar

stats