L'acampada estudiantil de la UV en suport a Palestina: "Estarem ací fins que siga necessari"

La protesta, pionera a Espanya, encadena el tercer dia per a denunciar el "genocidi" que comet Israel contra el poble gazià i exigeix la institució acadèmica que trenque relacions amb institucions i empreses del règim de Netanyahu

Acampada a la Facultat de Filosofia de la UV, este dimecres
Acampada a la Facultat de Filosofia de la UV, este dimecres / À Punt NTC

La primera acampada universitària per Palestina de l'Estat espanyol, que lidera l'estudiantat valencià, entra en el tercer dia. Associacions d'alumnes i professorat continuen concentrats dins de la Facultat de Filosofia de la Universitat de València (UV) en solidaritat amb el poble palestí i per a demanar la fi de l'ofensiva bèl·lica que manté Israel a la Franja de Gaza des de l'octubre. La seguda s'inspira en la mobilització amb origen als Estats Units que s'ha estés per diversos campus universitaris de tot el planeta per a protestar per la guerra a l'enclavament palestí, que consideren el "pitjor genocidi documentat en vídeo" fins a la data.

Els i les estudiants de la Facultat de Filosofia, al campus de la UV Blasco Ibáñez, han sigut els primers a fer el pas de tot Espanya per a sumar-se al moviment global en suport a Palestina. Asseguren que els sobren els motius per a dur a terme una acampada que plategen com a indefinida. "No hem vingut amb data de finalització, tenim unes reivindicacions i pensem estar ací fins que siga necessari" asseguren els participants des del jardí interior de la facultat, que s'ha convertit en el campament base de la protesta.

Acampada a la Facultat de Filosofia en suport a Palestina
Acampada a la Facultat de Filosofia en suport a Palestina / À Punt NTC

Dirigeixen les demandes a la UV en particular, però també a les institucions i administracions valencianes i estatals en general. Reclamen un discurs més contundent per a condemnar les accions de l'exèrcit d'Israel a Gaza i el trencament de les relacions amb el país liderat per Benjamin Netanyahu, que "manté un règim d'apartheid i sotmet el poble palestí a un genocidi des de fa més de 76 anys" assenyala a À Punt NTC Esther Monge, una de les manifestants. A l'entitat acadèmica li exigeixen que pose fi a tots els convenis amb empreses i institucions israelianes, o aquelles que donen suport a Israel, i que es comprometa a no signar-ne cap més "mentre s'estiguen cometent crims de guerra". "Parlar de conflicte ara és blanquejar un genocidi que totes sabem que està passant. Hem de ser conscients del que importa el llenguatge, utilitzar les paraules que corresponen als fets per a no camuflar-los" afegeix Álex Peinado, un altre membre de l'acampada propalestina.

Són ja 118 les universitats que a hores d'ara tenen mobilitzacions en solidaritat amb el poble palestí. El web Students 4 Gaza recull les adhesions en temps real i posa en relleu el lideratge de la Universitat de València al sud d'Europa en un moviment que ja ha esdevingut global. "Estan destruint universitats, estan morint estudiants i nosaltres com a universitat tenim el compromís de dir que estem amb ells" apunta l'estudiant Blanca Guarnell, també present en la seguda.

Mapamundi amb totes les acampades universitàries en suport a Palestina
Mapamundi amb totes les acampades universitàries en suport a Palestina / Students 4 Gaza

Treballen organitzats com una assemblea horitzontal per a sumar-se així a la mobilització dels campus universitaris en tot el món. "Veiem que tenim suport fora d'ací i moltes vegades ve bé dir 'hi ha gent que està aguantant'", comenta Álex Peinado. I de moment estan sentint, diuen, eixa espenta i calor que necessiten per a continuar endavant i mantindre la protesta viva, "no només per les persones que hi venen a acampar, sinó des de totes aquelles que ens envien missatges d'ànim i que ens donen suport en termes logístics, com portar-nos dinar o diners per a una caixa de resistència", apunta Esther Monge. Volen traslladar que tenen dos assemblees diàries obertes a la participació de la ciutadania, concretament a les dos i mitja del migdia i a les huit de la vesprada, i conviden a tot el món a sumar-se a esta mobilització pacífica.

També et pot interessar

stats