La policia desallotja per la força l'acampada en suport a Palestina a la Universitat de Colúmbia

Un centenar d'agents antidisturbis han tret els estudiants d'un edifici ocupat durant hores i s'ha saldat amb diverses detencions

Els antidisturbis entren en l'edifici ocupat al campus de Colúmbia amb una grua
Els antidisturbis entren amb una grua a l'edifici ocupat al campus de Colúmbia / Stephani Spindel (EFE)

Les acampades i les protestes estudiantils contra la guerra d'Israel a Gaza s'han convertit en una imatge habitual als campus universitaris dels Estats Units en els últims dies. La nit d'este dimarts ha sigut moguda al campus de la Universitat de Colúmbia, epicentre al país d'estes mobilitzacions en suport a la causa Palestina, després que la Policia de Nova York haja irromput per la força en l'edifici emblemàtic Hamilton Hall, on s'havia tancat l'estudiantat durant hores. L'operatiu s'ha saldat amb desenes de detencions.

Un centenar d'agents antidisturbis s'ha desplegat al campus de Colúmbia i han hagut d'usar una grua per a poder entrar a l'immoble des del segon pis, ja que els ocupants havien alçat barricades per a blindar les entrades principals. Els i les manifestants congregats al recinte no han oferit resistència i han sigut arrestats un a un, abans de ser traslladats a dependències policials en diversos autobusos, d'acord amb el que publica The New York Times.

Els estudiants detinguts fan cua per a pujar a l'autobús que els portarà a la comissaria de la policia
Els estudiants detinguts fan cua per a pujar a l'autobús que els portarà a la comissaria de la policia / Stephani Spindel (Efe)

Un grup d'universitaris havia ocupat el Hamilton Hall des de primera hora de dimarts per a protestar contra l'ofensiva bèl·lica que manté el règim de Benjamin Netanyahu sobre la Franja de Gaza des de fa sis mesos i en què ja han perdut la vida de més de 34.500 palestins. Este recinte té un gran valor simbòlic perquè el 1968 també s'hi van tancar estudiants que aleshores protestaven contra la guerra del Vietnam.

La direcció de Colúmbia ha dit en un comunicat que després d'assabentar-se que l'edifici estava ocupat, havia decidit que la protesta s'havia convertit en competència de la policia i per això els avisaren. "Lamentem que els manifestants hagen optat per agreujar la situació amb les seues accions. Després que la universitat va saber durant la nit que el Hamilton Hall havia sigut ocupat, destrossat i bloquejat, no ens va quedar una altra opció", ha assegurat.

Les protestes universitàries estan causant un important renou als Estats Units i existeix una gran pressió política perquè es pose fi a un moviment que qüestiona el suport incondicional de Washington al govern d'Israel perquè faça la guerra a Gaza. La Casa Blanca ha reaccionat a l'acampada a l'edifici de la prestigiosa universitat novaiorquesa: "Prendre per la força edificis no és una cosa pacífica, està malament", ha assenyalat un dels portaveus, Andrew Bates, en declaracions a la cadena NPR. Els republicans han anat més enllà i havien demanat la intervenció de la Guàrdia Nacional.

La Universitat de Colúmbia ja havia anunciat que expulsaria l'alumnat que prenguera part en esta demostració de força que ha servit d'exemple i inspiració per a les altres que s'han organitzat en altres ciutats estatunidenques. Només a Nova York s'han fet unes cent detencions i es xifren en més d'un miler les persones arrestades a tot el país per participar en estes mobilitzacions de l'estudiantat a favor de la causa palestina.

També et pot interessar

stats