Una experta del CEAM: “El transvasament no pot ser l'única solució a la falta d’aigua. Cal canviar el model d’ús de l’aigua”

La física Samira Khodayar convida a buscar alternatives davant de la sequera abans que al nostre territori la situació siga encara més crítica

 

Samira Khodayar, experta del CEAM, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' d'aquest dijous
Samira Khodayar, experta del CEAM, durant la seua intervenció en 'Les notícies del matí' d'aquest dijous / À Punt NTC

“El transvasament no pot ser l'única solució a la falta d’aigua. Cal canviar el model d’ús i gestió de l’aigua. Sovint posem el focus en el dèficit de precipitacions, però cal moure’l al consum d’aigua que fem en cada regió”. És l’eixida que veu la directora del grup de Meteorologia i Climatologia del Centre d'Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM), Samira Khodayar, a la situació de sequera que, a hores d'ara, viu bona part de la Península.

Khodayar, que ha intervingut aquest dijous en Les notícies del matí, convida a posar en comú els coneixements de la comunitat científica, dels governants, dels sectors afectats i el coneixement local per a trobar una solució a llarg termini per a la falta d’aigua. “Cal buscar una estratègia de futur i poder mantindre els sectors que necessiten l'aigua”, afirmava.

En opinió d’aquesta experta, tot i que al territori valencià la sequera és menys apressant que en altres regions, com l’andalusa o la catalana, ja s’han de buscar solucions a la falta d’aigua abans que aquesta s’esgote.

En aquest sentit, assenyalava que a hores d'ara, “la situació ja és greu”, per això creu que s’ha d’evitar arribar a “situacions extremes” abans que la situació siga totalment irreversible a la Comunitat Valenciana.

“No hem d’arribar sempre al límit en què ja no podem fer res”, advertia en Les notícies del matí. “El sector ramader i agrícola ja diu que té pèrdues milionàries, per tant, la situació ja és irreversible”, advertia en Les notícies del matí.

Pel que fa al cas concret del nostre territori, que s’abasteix majoritàriament de les reserves de la conca del Xúquer, la responsable de Meteorologia i Climatologia de CEAM ha assenyalat que aquests embassaments tenen vora el 50% de les reserves, una xifra ja per davall de la mitjana.

Ara bé, Khodayar ha fet una crida a la reflexió: “Si no plou ara, l'aigua dels embassaments la gastarem, a l'estiu no plourà i a la tardor hi haurà una extremització de la precipitació, quan la pluja és menys aprofitable”, per tant, el problema de la falta d’aigua continuarà els pròxims mesos.

Davant d'aquest escenari, l’experta en climatologia instava a “analitzar la situació i preveure un problema futur”. En aquesta línia, Samira Khodayar, apuntava que el pròxim estiu també serà càlid, com el passat, amb fenòmens extrems, onades de calor, onades de calor marina, etc., i això tindrà un impacte en la nostra societat per al qual cal estar preparats. 

També et pot interessar

stats