Una desena d'audiències provincials es desmarquen de Fiscalia i revisaran penes a agressors sexuals

Les últimes que s'han afegit a aquesta decisió són l’Audiència Provincial de Múrcia i la d’Almeria

Manifestació contra la violència masclista a València
Manifestació contra la violència masclista, a València / Biel Aliño (Efe)

Almenys una desena d'audiències provincials ja s'han pronunciat a favor d'aplicar en la revisió de condemna d'agressors sexuals el criteri més favorable al reu, després d'entrar en vigor la coneguda com a llei del només sí és sí. L'última que s'hi ha sumat ha sigut l'Audiència de Múrcia.

Això contrasta amb el criteri marcat la setmana passada pel fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, perquè no es modifiquen penes quan puguen imposar-se amb el nou marc penal, un criteri que evitaria una rebaixa "automàtica" de condemnes.

El Tribunal Superior de Justícia de Múrcia ha informat aquest dilluns que els magistrats de les seccions penals de l'Audiència Provincial acordaren divendres passat que, atés que en la nova llei no hi ha previsió específica de revisió, és obligat aquest tràmit pel principi de retroactivitat de la llei penal més favorable al reu. Així, es revisaran d'ofici els casos on l'antiga pena siga superior a les que preveu la llei del només sí és sí per a la mateixa conducta.

En la mateixa línia, el president de l'Audiència d'Almeria, Luis Columna, ha explicat que aquest dilluns han acordat tindre en compte la llei més beneficiosa per als condemnats perquè, al seu entendre, la Disposició Transitòria Cinquena del Codi Penal (CP) —que permetria modular aquesta premissa— "no és aplicable a aquest cas". Això els portarà a reexaminar uns setanta procediments en els quals s'escoltarà les víctimes, hagen sigut part del procés o no, ha afegit.

En els últims dies, les audiències provincials de Madrid, Valladolid, Biscaia, Granada, Còrdova, Màlaga, Saragossa i Alacant també han unificat criteri en diferents conclaves i totes elles han coincidit a continuar apostant per la rebaixa de penes per a ajustar-les al nou marc legal.

En el cas d'Alacant, l'Audiència Provincial ha acordat revisar les sentències fermes en què el penat estiga complint la pena o pendent de complir-la i aplicar "la disposició legal més favorable al reu en cada cas, sense fer una nova individualització de la pena", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

També et pot interessar

stats