Deu homes excarcerats i 36 beneficiats per la llei del 'només sí és sí'

A 32 els rebaixen una condemna prèvia, mentre que a quatre els apliquen directament la reforma del Codi Penal

Façana del Tribunal Suprem en una imatge d'arxiu
Façana del Tribunal Suprem, en una imatge d'arxiu / Carlos Luján (Europa Press)

El nombre de condemnats que s'han vist beneficiats pel nou marc de penes que recull la llei del només sí és sí ascendeix almenys a 36, de les quals n'han revisat 32 a la baixa i altres quatre han rebut la sentència posterior a l’aplicació de la norma. Un total de deu homes han quedat excarcerats. 

En la nova Llei orgànica, 10/2022, de garantia integral de la llibertat sexual, el delicte d'agressió sexual absorbeix al d'abús sexual. D’aquesta manera, un delicte que fins ara recollia una conducta més greu n'incorpora una de menor gravetat, per la qual cosa la forqueta penal també s'ha ampliat per a abastar tot el ventall de comportaments penats, ara com a agressió sexual.

Entre els casos de revisió de sentència i rebaixa de pena per abusos o agressions sexuals, la justícia n'ha confirmat vint a Madrid, dos a les Balears, altres dos a Galícia, dos més a Castella i Lleó, un a Andalusia, un altre a Astúries, un a Cantàbria, un a Castella-la Manxa, un a Múrcia i un a les Canàries. En les resolucions es redueixen penes de presó fins a cinc anys.

Deu casos han comportat excarcerar els condemnats: sis de Madrid, dos de les Balears, un de Galícia i un de Cantàbria. Una altra no s'ha materialitzat perquè el condemnat té altres condemnes pendents.

Noves sentències amb l’aplicació de la pena

Sobre les noves sentències dictades després de la reforma, s’ha aplicat en un cas del TSJ de Galícia, dos de l'Audiència Provincial de Lleó i un en l'Audiència Provincial de Barcelona per un delicte consumat de violació. En les resolucions, els magistrats han indicat que aquests casos responen a l'aplicació de la nova llei i han precisat que, encara que la normativa no aclareix si s’aplica a procediments en tràmit o amb sentència ferma, l’article 2 del Codi Penal indica que “tindran efecte retroactiu aquelles lleis penals que afavorisquen el reu”.

Més de cent revisions pendents a la Comunitat Valenciana

El nombre de casos en què s'apliquen les rebaixes podrien veure's incrementats en els pròxims dies davant de les revisions pendents. Aquesta mateixa setmana, les audiències provincials de la Comunitat Valenciana han indicat que estan revisant, d'ofici o a instància de part, més de cent sentències per delictes contra la llibertat sexual després d'entrar en vigor la llei, segons les dades que facilita el Tribunal Superior de Justícia autonòmic.

Així mateix, el president del Tribunal Superior de Justícia del País Basc, Iñaki Subijana, ha assegurat que les tres audiències provincials d'Euskadi ja han rebut almenys deu peticions de revisió de condemna per delictes sexuals, si bé ha apuntat que no hi ha cap fallada.

A Madrid tenen 447 causes per abusos i agressions sexuals condemnatòries fermes, amb el condemnat ingressat a la presó, susceptibles de revisió, de les quals els magistrats de l'Audiència Provincial de Madrid han començat a revisar-ne 121 d'ofici. A instància de part es tramita la revisió de 55. Els presidents de les seccions penals de l'Audiència Provincial madrilenya han acordat aplicar en les revisions de sentències el criteri més favorable al reu i no atendre la disposició transitòria cinquena del Codi Penal, que limita les revisions.

Les revisions, susceptibles d’arribar al Tribunal Suprem

Cal recordar que les revisions efectuades pels jutges són susceptibles de recurs i que podrien arribar fins al Tribunal Suprem (TS), la seu judicial cridada a fixar jurisprudència. El Suprem hauria d'estudiar l'aplicació de la llei cas per cas, perquè la possibilitat d'arribar a acords no jurisdiccionals va desaparéixer de la llei orgànica del poder judicial, de manera que no podria fer un conclave.

A més, contra la revisió de condemnes fermes prèvies al 2015 es podrà recórrer directament al Suprem, però les que es referisquen a casos posteriors només podran arribar a l'alt tribunal quan s'haja esgotat la via d'apel·lació en instàncies inferiors.

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha dictat aquesta setmana un decret perquè els fiscals donen “una resposta uniforme” a les revisions de condemnes fermes.

També et pot interessar

stats