Alacant, entre les audiències provincials que rebaixaran les condemnes sexuals

Ja són huit els tribunals que no acataran la petició de la Fiscalia General de l'Estat d'oposar-se a la rebaixa de penes

Fiscalia General de l'Estat
Fiscalia General de l'Estat / Fiscalia General de l'Estat
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
26 de novembre 2022 - 08:46 Actualitzat: 26 de novembre 2022 - 13:52

La Junta de magistrats i magistrades de les sis seccions penals de l'Audiència Provincial d'Alacant han acordat, en relació amb la llei de només sí que és sí, que es tramitaran totes les peticions de revisió de sentències fermes en les quals el condemnat estigua complint la pena o pendent de complir-la i s'aplicarà "la disposició legal que sigua més favorable al reu, cas per cas".

Seran objecte de revisió els casos en què la pena procedent amb la nova llei sigua més favorable que la pena imposada en la sentència ferma, i en cap cas es farà una nova individualització judicial de la pena, segons assenyala l'acord adoptat en una reunió celebrada aquest divendres i presidida pel president de l'Audiència, Juan Carlos Cerón.

"No es revisaran les sentències, el compliment de pena de les quals estiga suspès o no s'estigua portant a efecte per qualsevol circumstància, sense perjudici de fer-ho en cas que es revoque la suspensió", afegeix.

A més, les resolucions modificant les penes que es dicten en el cas que resulte més favorable per al reu, seran notificades a les víctimes encara que no estiguen personades en el procediment i podran ser objecte dels mateixos recursos que les sentències sotmeses a revisió.

En contra de la petició de la Fiscalia

La decisió de l'Audiència d'Alacant se suma a la presa ahir pels jutges de les Audiències provincials de Madrid, Màlaga, Bizkaia i Granada, que s'han desmarcat del criteri de la Fiscalia General de l'Estat i han acordat que, en revisar les condemnes per delictes sexuals, aplicaran les penes de la llei del només sí és sí en cas que beneficien els condemnats.

Aquest divendres, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, les seccions penals de diverses audiències provincials es van reunir per a intentar unificar criteris després de la polèmica per les primeres excarceracions i rebaixes de condemna de delinqüents sexuals.

A més de les citades, s'ha pronunciat l'Audiència de Las Palmas, que només revisarà les sentències "per imperatiu legal o quan existisquen dubtes" i ha indicat que valorarà cas per cas per si fora més favorable la nova llei.

En un decret publicat dilluns, la Fiscalia General de l'Estat va demanar a tots els fiscals oposar-se a la rebaixa de penes sempre que la condemna que ja s'haja imposat figure en el rang de penes establit per a aquell delicte en el Codi Penal actual, reformat amb l'entrada en vigor de la Llei de garantia integral de la llibertat sexual.

Així ho ha entés l'Audiència de La Rioja, que ha mantingut les penes en almenys 54 sentències ja revisades. Per altra part, el dimarts els jutges de l'Audiència de Saragossa van dir que anaven a "canviar una mica" el criteri de la Fiscalia. A Euskadi els jutges estimen que escau revisar d'ofici totes les sentències fermes amb penes de presó en execució i les audiències de Màlaga i Granada també revisaran cas per cas i rebaixaran les condemnes quan la reforma penal beneficie el condemnat.

La llei de 'només sí és sí' protagonitza el 25N

La polèmica al voltant de la llei va saltar quan el dimarts 15 de novembre es va iniciar un degoteig d'excarceracions i baixes de condemnes a presos. Amb l'aplicació de la llei, amb caràcter retroactiu, les agressions passen a ser abusos, però la condemna mínima és més baixa, per la qual cosa s'ha rebaixat els temps de condemna després de la revisió de sentències.

El ministra d'Igualtat, Irene Montero, va insistir que el problema residia en el fet que "el masclisme pot fer que hi haja jutges que apliquen erròniament la llei o que l'apliquen de manera defectuosa" i va anunciar que es reforçarà "la formació obligatòria" del personal de justícia. La situació va provocar l'obertura d'un nou clevill en el si del govern de coalició, on van ser nombroses les veus que van reclamar introduir canvis en la nova norma.

Aquest divendres, la defensa de la llei de només sí és sí va protagonitzar l'acte institucional amb motiu del 25N, on Irene Montero va fer al·lusió als insults que va rebre al parlament per part de la diputada de Vox Carla Toscano, que va assegurar que el seu "únic mèrit" ha sigut "estudiar en profunditat Pablo Iglesias".

Amb açò, la llei no convenç part de la població. A Madrid, dues manifestacions diferents han recorregut els carrers pel 25N. Part de les participants de la marxa més multitudinària, l'organitzada per l'Associació de Dones de la Comunitat de Madrid, han demanat la dimissió d'Irene Montero. Mentrestant, en l'altra, s'ha fet costat i han aplaudit la ministra, que encapçalava la segona protesta.

El govern confia en el criteri del Suprem

En l'acte organitzat pel PSOE amb motiu del 25N, el cap de l'executiu, Pedro Sánchez, s'ha referit a les diferents posicions que estan mantenint les audiències provincials i ha recordat que la Fiscalia General de l'Estat ja s'hi ha pronunciat i "ha unificat criteri per a l'aplicació de la llei".

"Com a president del govern crec que és important esperar que es pronuncie també el Tribunal Suprem perquè s'unifique tota aquesta doctrina i garantim entre tots la seguretat de les dones", ha declarat.

De moment, la justícia ha revisat a la baixa una trentena de casos i, en setze, eixa reducció ha comportat la posada en llibertat de l'agressor.

També et pot interessar

stats