La lluita contra la violència masclista ix als carrers de la Comunitat Valenciana

Diverses manifestacions recorren de nord a sud el territori en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Diverses manifestacions criden contra la violència masclista al nostre territori
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
25 de novembre 2022 - 20:04 Actualitzat: 26 de novembre 2022 - 08:56

Milers de persones estan eixint al carrer aquest divendres per a dir "prou" davant de la plaga de la violència masclista. Amb el lema "Dones vives i unides contra el masclisme", diverses manifestacions convocades de nord a sud del territori han commemorat el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència. 

Al voltant d’un miler de manifestants ha eixit de Castelló de la Plana a les 18:30 hores des de la plaça de les Aules. La concentració més multitudinària ha començat una hora més tard, des de la Porta de la Mar, a València. 

Pel que fa a Alacant, s'ha iniciat una concentració a les 19:00 hores a la plaça de la Muntanyeta i per a les 20:00 hores hi ha convocada marxa amb torxes. Vora 400 persones han recriminat a l’alcalde, Luis Barcala, que apagara l’enllumenat de Nadal, tal com havia promés. Finalment, les llums s’han apagat durant la concentració. La "Canción sin miedo" de Vivir Quintana ha iniciat una concentració en la qual el manifest ha exigit una "màxima prioritat en la defensa de les dones", que "es deixe de qüestionar el testimoni de la víctima", que "deixen de fer preguntes deshumanitzades que culpabilitzen les dones i victimitzen els homes" i una educació afectivosexual integral i gratuïta des de la infància, entre altres qüestions.

Manifestació contra la violència masclista en València
Manifestació contra la violència masclista en València / Biel Aliño (Efe)

A València, milers de persones s'han manifestat pels carrers per a alçar la veu i denunciar la "cruel violència" masclista que pateixen les dones, posant el focus en les dones i xiquetes iranianes i afganeses que "estan sotmeses pel patriarcat religiós", i reclamar la seua fi. La manifestació ha començat a les 19:30 hores de la Porta de la Mar de la capital, després d'una pancarta amb el lema "Dones vives i unides contra el masclisme". En la marxa, que transcorre sense incidents, poden llegir-se frases com "La meua posició sexual favorita és jo a dalt i baix el patriarcat", "#Fartes de violència masclista", "Quan isca al carrer vull sentir-me lliure, no valenta", "Ens volem vives i lliures" o "Contra el masclista, lluita feminista".

La Coordinadora Feminista de Valencia ha posat en valor la "valentia" amb què les dones de països com l'Iran, l'Afganistan i també Qatar estan responent, i al mateix temps han mostrat la seua preocupació per "com estan posant en perill les seues vides, com és el cas de Mahsa Amini, i moltes altres". Han assistit a la marxa, entre altres, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez; el vicealcalde i regidor d'Ecologia Urbana, Sergi Campillo; i les regidores d'Igualtat i Polítiques de Gènere LGTBI, Lucía Beamud; de Serveis Socials, Isabel Lozano; de Gestió de Recursos, Lluïsa Notario; i d'Educació, Maite Ibáñez.

També hi ha manifestacions en altres ciutats com Elx, Gandia o Cullera, on a les 18:00 hores han llegit el manifest. A Ontinyent a les 19:30 hores ha tingut lloc una manifestació ciutadana des de la plaça de Sant Domingo fins a la plaça de la Concepció. 

Els col·lectius feministes volen recordar que des del 2003, any en què es va iniciar el registre de víctimes, han sigut assassinades a mans de la parella o exparella 1.171 dones a Espanya, 38 enguany. I d’elles, tres a la Comunitat Valenciana. 

Les protestes a Madrid i Barcelona

A Madrid han fet dues manifestacions amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, on han participat 13.000 persones, segons la Delegació del Govern.

La marxa, que organitza la Federació d'Associacions de Dones de la Comunitat de Madrid, ha congregat 12.000 persones entre la confluència de la Gran Via i el carrer d'Alcalá fins a la plaça d'Espanya, amb el lema "El masclisme mata, viola, explota i esborra les dones. Ja n'hi ha prou", però amb crits d'"Irene Montero, dimissió" per part d'algunes manifestants, a qui han esbroncat les seues companyes, que han demanat "unitat" en la protesta.

Una de les dues protestes que aquest divendres han recorregut Madrid
Una de les dues protestes que aquest divendres han recorregut Madrid / Europa Press

Precisament la ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha encapçalat l'altra marxa, que convoca la comissió 8M Vallecas, a la qual, segons ha informat la Delegació del Govern, han acudit un miler de persones per a mostrar també el rebuig a la violència masclista, i que han envoltat i han aplaudit la ministra durant la protesta.

A Barcelona 3.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han manifestat pels carrers. Seguint la convocatòria del col·lectiu Novembre Feminista, la manifestació ha partit del passeig de Gràcia, en confluència amb el carrer del Rosselló, i s'ha desplaçat fins a la Gran Via, on han llegit el manifest i ha actuat Batucada Escandalera amb el tema "El violador ets tu".

També et pot interessar

stats