La Fiscalia estableix que no es revisaran les penes que s'emmarquen en la llei del 'només sí és sí'

García Ortiz ha dit que cada procediment s’haurà d’analitzar individualment, "fugint d'automatismes"

Imatge d'arxiu del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz
Imatge d'arxiu del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz / Jorge Zapata (Efe)

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha dictat un decret perquè els fiscals donen "una resposta uniforme" a les revisions de condemnes fermes suscitades per l'entrada en vigor de la coneguda com a llei del 'només sí és sí', establint que no es modificaran quan la pena imposada puga dictar-se amb el nou marc penal.

"La revisió només procedirà quan la pena imposada excedisca en abstracte aquella que correspondria imposar en l’aplicació dels preceptes de la nova legislació penal", ha explicat Ortiz en un comunicat.

En qualsevol cas, ha subratllat que "cada procediment haurà de ser analitzat individualment, fugint d'automatismes que impedisquen valorar les circumstàncies concurrents en cada cas".

La Fiscalia ha deixat clar que aquest decret, "d'obligat compliment" per als fiscals, "s'ha dictat per a no demorar les pautes concretes per a la revisió de sentències fins a la publicació d'una circular del fiscal general de l'Estat, que s'emetrà pròximament una vegada se sotmeta al preceptiu informe de la Junta de Fiscals de Sala".

El moviment del Ministeri Públic té lloc després que, després de l'entrada en vigor de la Llei orgànica de garantia integral de llibertat sexual —el passat 7 d'octubre—, els jutges i tribunals hagen revisat nombroses condemnes per abús sexual rebaixant més d'una desena de penes, la qual cosa ha suposat l'excarceració de cinc persones.

Segons han explicat altres veus jurídiques, la llei del 'només sí és sí' ha provocat que el delicte d'agressió sexual absorbisca al d'abús sexual, cosa que significa que un delicte que fins ara recollia una conducta més greu n'incorpore un de menor gravetat.

També et pot interessar

stats