L'Audiència de Navarra s'acull al criteri de la Fiscalia i no reduirà la condemna a La Manada

El tribunal considera que la pena imposada per l'agressió sexual múltiple en les festes de Sant Fermí del 2016 entra en la forqueta de la nova llei del només sí és sí

El membre de La Manada Ángel Boza
El membre de La Manada Ángel Boza (arxiu) / À Punt NTC

L'Audiència Provincial de Navarra ha acordat no rebaixar d'ofici les condemnes imposades per delictes sexuals quan les penes estiguen incloses en la forqueta de la llei de garantia de la llibertat sexual, més coneguda com la llei del només sí és sí. Segons ha informat l'ens mateix aquest dilluns, les dues sales penals tan sols revisaran les sentències quan la pena imposada resulte superior o més greu que la màxima fixada en la nova norma.

La decisió, a la pràctica, suposa que els magistrats navarresos s'alineen amb el criteri general fixat per la Fiscalia General de l'Estat —del qual es desmarca l'Audiència d'Alacant i almenys altres audiències provincials— i rebutjaran la sol·licitud de revisió d'un dels condemnats per la violació en grup de La Manada, Ángel Boza.

La de Boza és una de les més de vint peticions que s'han presentat a Navarra. En concret, demana una rebaixa dels quinze anys a què el van condemnar per participar en l'agressió sexual múltiple a una jove durant les festes de Sant Fermí del 2016, a tretze anys i nou mesos.

Però segons la posició que té previst seguir l'audiència navarresa, el recurs no prosperarà. El tribunal s'allunya així dels plantejaments defensats per les audiències de Madrid, Alacant, Màlaga o Biscaia, partidàries d'aplicar sempre la llei més favorable al reu, cosa que es tradueix en un percentatge més alt de revisions de sentències a la baixa. El full de ruta previst a Navarra passa per oposar-se a la rebaixa de penes sempre que la condemna establida figure en el rang de penes fixat per al delicte en qüestió en el Codi Penal actual, com marquen les instruccions del fiscal general de l'Estat.

A l'espera del Suprem

La decisió, això sí, queda pendent de conéixer el pronunciament del Tribunal Suprem, previst per a aquest dimarts, que establirà doctrina jurisprudencial en relació amb l'aplicació retroactiva de la llei del només sí és sí.

Per ara, l'Audiència de Navarra manté que com que la norma estableix una nova configuració de tipus penals relatius a la llibertat i indemnitat sexual, en què no hi ha una autèntica correlació amb els preceptes derogats que permeten una comparació objectiva de delictes idèntics, el plantejament general és procedir a una revisió de condemna quan la pena que es va imposar resulte superior o més greu que la màxima fixada per la nova llei.

Així mateix, es revisarà quan, per l'aplicació de criteris estrictament legals que afecten de manera taxada la fixació de la pena, comporte la modificació objectiva de la forqueta (mínim i màxim) de la pena prevista legalment i resulte que la pena imposada és superior o més greu que la màxima imposable conforme a la nova llei del només sí és sí.

Finalment, determina que no es procedirà a revisar la pena en els casos en què la pena imposada es poguera fixar també d'acord amb el nou marc legal.

També et pot interessar

stats