L'advocat de La Manada demanarà que es revise a la baixa la condemna basant-se en la llei del 'només sí és sí'

Victoria Rosell ha assegurat que amb la nova llei, si es tornara a jutjar, les penes serien majors i que la revisió no procedeix

Dos dels quatre membres del Ramat, José Ángel Prenda i Alfonso Jesús Cabezuelo, durant el judici de Pozoblanco, a la ciutat de la Justícia de Còrdova al 2019.
Dos dels quatre membres del Ramat, José Ángel Prenda i Alfonso Jesús Cabezuelo, durant el judici de Pozoblanco, a la ciutat de la Justícia de Còrdova al 2019. / Europa Press

L'advocat de La Manada, Agustín Martínez, ha anunciat que es recolzarà en la nova llei de garanties de la llibertat sexual, coneguda com la llei del només sí és sí, per a sol·licitar una revisió a la baixa de la condemna dels seus representats. Aquests van ser condemnats pel Tribunal Suprem a quinze anys de presó per un delicte continuat de violació, amb els agreujants específics de tracte vexatori i actuació conjunta de dues o més persones.

La defensa ha argumentat que tractarà que la condemna siga reduïda, si bé no ha posat data a la petició. Cal recordar que amb la nova llei impulsada pel Ministeri d'Igualtat s'uneixen els delictes d'abús i agressió sexual en un mateix tipus.

Segons explicava l'advocat penalista José María de Pablo, el Tribunal Suprem —en la seua sentència relativa a la violació múltiple dels Sanfermines de 2016— va considerar adequada la pena de quinze anys, per ser pròxima al mínim legal, que va calcular en catorze anys i tres mesos. També la va considerar proporcionada a les circumstàncies dels acusats i la gravetat del fet. La forqueta en la qual es va moure el tribunal per a decidir la pena era d'entre catorze anys i tres mesos i díhuit anys.

La nova llei, segons detalla De Pablo, castiga l'agressió sexual amb penetració amb una pena d'entre quatre i dotze anys de presó (en lloc de l'anterior forqueta, d'entre sis i dotze anys). Això suposa un augment entre la mínima pena i la màxima. El nou article 180 del Codi Penal preveu una pena d'entre set a quinze anys per a les agressions amb penetració quan concorre un agreujant, que s'aplicarà en la seua meitat superior quan, com ací, concórreguen dues o més. "Per tant, la forqueta passa a entre onze i quinze anys", assevera.

Sobre si la pena podria ser revisada després de l'entrada en vigor de la nova llei, el penalista explica que té dubtes sobre aquest tema, perquè els quinze anys de pena segueixen dins de la forqueta en la nova llei. Tanmateix, recorda que el Suprem va veure raonable la pena actual a La Manada per ser pròxima al mínim legal. "Amb la nova llei els quinze anys no són tan pròxims...", afig, per a després suggerir que això faria raonable una rebaixa d'almenys un any de presó.

Rosell acusa l’advocat de La Manada de propaganda

Aquest dimecres, la delegada de govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, ha qualificat de "propaganda" que l'advocat de La Manada puga demanar una reducció de pena per als seus defensats aplicant la nova llei, perquè la norma no permet revisions de condemnes de quinze anys.

A través del seu compte de Twitter ha explicat que "no hi ha atenuació ni despenalització" per a penes de quinze anys amb la nova norma, aprovada definitivament la setmana passada. “Si es tornara a jutjar, les penes serien majors. Cada violador per la seua violació i per la seua cooperació en les dels altres. Ho va dir el Tribunal Suprem, encara que ja no va poder agreujar les penes”. I afegeix: “la revisió seria legalment possible si la nova llei atenuara les penes. Com no és així, no procedeix revisió”.

"Volen desprestigiar la llei [...] i espantar les dones. Però amb aquesta llei tenim més seguretat i drets", ha apuntat la delegada del govern.

També et pot interessar

stats