Una associació porta als tribunals l’obligatorietat del certificat Covid en els festivals de música valencians

Consideren que la mesura no s’ajusta a la llei i “vulnera drets fonamentals”, com la dignitat i la llibertat ideològica

Imatge d'arxiu d'accés al recinte del festival Sansan, a Benicàssim
Imatge d'arxiu d'accés al recinte del festival SanSan, a Benicàssim / @sansanfestival

L’ús del certificat Covid per a assistir a grans celebracions i festivals de música a la Comunitat Valenciana ha arribat als tribunals. L’associació Liberum, nascuda a Astúries, ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el protocol de la Generalitat per tal de previndre la Covid en celebracions i festivals de música a l’aire lliure, per considerar que no s’ajusta a la llei i que “vulnera drets fonamentals” de la ciutadania. 

El protocol estableix que aquells festivals de música que exigisquen el certificat Covid o una prova de detecció com un test d’antígens o una PCR per a accedir al recinte tindran una sèrie de beneficis, com la llibertat de moviment per als assistents a les instal·lacions, per al consum d'aliments i begudes i per al ball. Així i tot, hauran de garantir que es manté la distància de seguretat interpersonal i l’ús de la mascareta, excepte en el moment de consumir. 

Ara, l’associació Liberum considera que aquesta mesura no s’ajusta a la legalitat per publicar-ho la Conselleria de Sanitat en un protocol i no en el decret de mesures per a controlar l’avanç de la pandèmia, que van entrar en vigor el 9 d’octubre. “No ha sigut ratificat pel TSJ, tal com correspondria a una norma que restringeix drets fonamentals, i no s'ha publicat en el Diari Oficial de la Generalitat”, constaten. 

Precisament, en Liberum consideren que aquesta mesura vulnera el dret a la dignitat, la igualtat, la integritat física i moral i la llibertat ideològica, entre d’altres. “La mesura no és necessària, ni idònia, ni proporcional”, afegeixen.  

Cal apuntar que el mateix col·lectiu, en un escrit dirigit als hostalers, diu que la vacunació a Espanya “no és obligatòria” i que, per tant" –diuen–, "per llei no es pot impedir l’entrada en un recinte d’una persona que no acredite estar vacunada. “L'associació Liberum naix amb el propòsit de restaurar els drets i llibertats que ens han sigut usurpats en el transcurs de la pandèmia de la Covid-19”, descriuen en el propi web. 

Precisament aquest dilluns, el cap del Consell, Ximo Puig, ha avançat que obri la porta a implantar l’exigència del certificat Covid-19 per a accedir a determinats espais públics, encara que no ha precisat quins. "Crec que pot ser útil per a animar a la vacunació i sobretot per a protegir la població que ha complit", ha assenyalat aquest dilluns en Les notícies del matí

També et pot interessar

stats