Puig obri la porta a implantar el certificat Covid: "Pot ser útil per a animar a vacunar-se"

El president de la Generalitat descarta restriccions per a Nadal però estudia exigir el passaport de vacunació per a entrar a determinats llocs públics

El president de la Generalitat, Ximo Puig, durant l'entrevista en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha descartat per ara la tornada a un escenari de restriccions de cara a les festes de Nadal tot i el repunt de la pandèmia, però no tanca la porta a implantar l'exigència del certificat Covid-19 per a accedir a determinats espais públics, que no ha precisat. "Crec que pot ser útil per a animar a la vacunació i sobretot per a protegir a la població que ha complit", ha assenyalat aquest dilluns en Les notícies del matí. En concret, ha explicat que s'ha demanat un informe jurídic sobre la possibilitat de demanar aquest document com a requisit per a entrar en alguns llocs públics, fonamentalment tancats i on augmenta el risc de contagi, i que aquesta mateixa setmana es prendrà una decisió al respecte.

En qualsevol cas, Puig ha insistit que l'objectiu prioritari del Consell en la lluita contra el coronavirus en aquest moment és incentivar la immunització en els valencians i les valencianes que encara no han acudit a vacunar-se, vora un 10% de la població diana, i en aquest sentit es bolcaran els esforços: "Ho facilitarem al màxim", ha dit. I el certificat Covid pot ser un instrument útil per a aconseguir que la "immensa majoria" de la societat valenciana es vacune i tallar el camí al virus, ha remarcat. Paral·lelament, en les pròximes setmanes es continuarà treballant en l'administració de dosis de reforç a col·lecius vulnerables o a les persones vacunades amb la monodosi de Janssen

El cap del Consell ha destacat l'"enorme corresponsabilitat" de la societat, que ha permés "salvar moltes vides, moltes famílies i moltes empreses". També està darrere del fet que la Comunitat Valenciana ha tingut "un millor comportament" davant la pandèmia que altres autonomies i països que han hagut de reintroduir restriccions davant l'avanç d'una nova onada a la tardor. 

Desconcentració de poders estatals

Durant l'entrevista, el president valencià ha tornat a defensar que cal dur a terme una desconcentració dels poders i institucions espanyoles des de Madrid a altres punts de l'Estat: "És millor per a Espanya, per a cosir una Espanya diversa. No entenc com el PP, la dreta i la ultradreta estan en contra de la desconcentració del poder de Madrid. No té cap tipus de sentit", ha assegurat en la ràdio d'À Punt. 

Puig ha deixat clar que des del govern valencià no volen "cap confrontació" amb la Comunitat de Madrid (governada pel PP), però ha insistit que aquesta autonomia està beneficiada davant la resta per l'efecte capitalitat: "Està demostrat clarament en tots els estudis, igual que ho està que la Comunitat Valenciana està infrafinançada", ha argumentat. 

No entenc com el PP, la dreta i la ultradreta estan en contra de la desconcentració del poder de Madrid

Ha celebrat, per això, la decisió d'ubicar a Benidorm la seu de la plataforma intel·ligent estatal de destinacions turístiques, com va anunciar diumenge el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Puig reconeix que és un pas, però insisteix que la Comunitat Valenciana vol anar "molt més enllà". 

El nou model del finançament, "impossible" sense el PP

Preguntat per la reforma del finançament autonòmic, pendent des de l'any 2014, el president Puig ha sigut contundent: "És absolutament necessari que hi haja un canvi de model, sobretot per a complir la llei i poder garantir així la igualtat dels ciutadans i la singularitat entre territoris". 

Ara bé, el mandatari ha deixat clar que, per a aconseguir-ho, cal un "gran acord de país" en què hauran de participar els dos partits majoritaris, el PP i el PSOE, perquè el govern espanyol no té majoria suficient en el Congrés en aquests moments. "No ens podem fer trampes al solitari. Si no hi ha una voluntat manifesta del PP, serà impossible", ha afirmat. Per això, ha demanat "claredat de plantejaments" a les diferents forces polítiques de l'espectre parlamentari i ha llançat una crida a la resta dels governants autonòmics per a fer front comú en la reivindicació d'un nou sistema de repartiment autonòmic dels fons. 

És absolutament necessari reformar el sistema de finançament autonòmic per a complir la llei i garantir, així, la igualtat dels ciutadans i la singularitat entre territoris

Un PSPV "més fort, unit i útil"

El també secretari general del PSPV ha donat per tancades les discrepàncies internes que s'han visibilitzat durant el cap de setmana en el XIV Congrés Nacional. La cita, en què s'ha definit la nova executiva del partit i Ximo Puig ha revalidat el càrrec al capdavant dels socialistes valencians, s'ha saldat amb un PSPV que "ix més fort, més unit i sobretot, més útil per a la ciutadania valenciana", ha resumit ell mateix. El líder del PSPV ha dit que les diferències amb el sector abalista "queden en el passat" i ha assegurat que "qualsevol persona" que vulga treballar en el projecte socialista "tindrà el seu espai". "Les sectes que de vegades es creen de manera artificial no tenen cap sentit en un partit que té una vocació majoritària", ha resolt. 

L'entrevista completa està disponible a la carta en el següent enllaç:

També et pot interessar

stats