Un de cada quatre valencians entre 70 i 79 anys ja ha rebut almenys la primera dosi

El 53,3% dels majors de 80 ja tenen la pauta completa i la Conselleria de Sanitat Universal concentra ara els esforços en les dues franges d'edat immediatament inferiors

Diverses persones es vacunen en el centre habilitat en el poliesportiu de Paterna, aquest dimecres
Diverses persones es vacunen en el centre habilitat al poliesportiu de Paterna, aquest dimecres / Kai Försterling (Efe)

La vacunació contra el coronavirus, tot i accidentada, avança a la Comunitat Valenciana a pesar dels imprevistos que han sorgit en les últimes setmanes amb els preparats de la nord-americana Janssen i l'anglosueca AstraZeneca, després d'haver-se registrat a Europa diversos casos de trombes rares, que les autoritats sanitàries investiguen. La immunització de la població septuagenària és la que ha xafat l'accelerador en el que portem d'abril. Si a primers de mes només el 2,7% dels valencians i valencianes entre 70 i 79 anys havien rebut almenys una dosi de la vacuna, el percentatge ha crescut fins al 25,3%. La xifra, que arreplega l'última actualització del Ministeri de Sanitat, suposa que de les més de 437.000 persones que integren aquesta franja d'edat, ja té la primera injecció una quarta part. Encara queda, però, camí per a acabar la immunització, perquè el percentatge de les que han completat la pauta segueix sent molt baix, del 2,4%. 

Precisament la vacuna de Janssen, filial de Johnson & Jonshon, era una de les principals apostes del govern espanyol per a avivar la immunització de la població septuagenària, el col·lectiu més endarrerit en el procés perquè s'havia quedat en els limbs del protocol de vacunació. La Comunitat Valenciana, una de les autonomies més avançades en la immunització dels majors de 80, ha pogut sortejar el revés que suposa la parada en la distribució de Janssen, ordenada dimarts per la mateixa farmacèutica. Precisament perquè el 100% d'aquest col·lectiu, el més vulnerable de la societat al virus, ja té administrada almenys la primera dosi de Pfizer: més de 282.000 persones. I més de la meitat, el 53,3%, ha rebut les dues i està protegida contra la Covid-19. Això ha permés a la Conselleria de Sanitat Universal iniciar ja la vacunació de les nascudes entre 1942 i 1946 amb aquest mateix fàrmac, reservat en principi per als més majors. La previsió per a tota la setmana és punxar 106.750 dosis de Pfizer en aquest grup d'edat. 

Mentrestant, les 15.000 dosis de Janssen que havien d'arribar dimecres a la Comunitat Valenciana –146.000 per a tot Espanya– segueixen paralitzades en un magatzem a l'espera que l'Agència Europea de Medicaments (EMA) valore si són o no segures i si hi ha una relació causa-efecte entre les vacunes i els sis trombes registrats als Estats Units.

També avança a bon ritme, però amb AstraZeneca, la immunització de la població general entre 60 i 69 anys. El departament liderat per Ana Barceló continua administrant dosis d'aquest preparat en els punts de vacunació massiva, unes 70.000 aquesta setmana. I a data del 13 d'abril, el 23,4% de les persones que formen aquesta franja d'edat ja té almenys la primera dosi, entre elles la mateixa consellera de Sanitat Universal i el diputat valencià en el Congrés Joan Baldoví, que es van vacunar aquest dimecres. El 4,1% ja ha completat la pauta amb les dues dosis necessàries. 

En termes globals, l'objectiu marcat per Sanitat per a aquesta setmana, del 12 al 18 d'abril, és administrar més de 213.000 dosis de les tres marques disponibles: Pfizer, Moderna i AstraZeneca. A 14 d'abril (data de l'últim balanç del Ministeri de Sanitat), la Comunitat Valenciana està per damunt de la mitjana estatal en la taxa de vacunació, ja que ha inoculat a la població el 85,2% de les dosis que ha rebut, un punt més que el conjunt d'Espanya (84,1%). Quasi una de cada cinc valencians i valencianes susceptibles de ser vacunats, el 19,6% de la població, tenen ja almenys la primera dosi i han començat la immunització, mentre que el 6,8% ha completat la pauta amb les dues dosis prescrites per les farmacèutiques. 

Tant la consellera Ana Barceló com el president de la Generalitat, Ximo Puig, han insistit que la retirada de Janssen no ha deixat cap valencià sense vacuna perquè encara no s'havia començat a citar les persones destinatàries d'aquest sèrum. Ambdós s'han mostrat optimistes que la immunització amb aquesta marca es reprendrà prompte i que no afectarà el calendari previst per a arribar a l'objectiu del 70% a l'estiu que ha fixat el govern espanyol.

També et pot interessar

stats