Un jutjat de Ceuta ordena al govern que torne a Espanya els menors repatriats al Marroc

El jutge dona la raó a la Fundació Raíces per considerar que s'han vulnerat els drets fonamentals dels menors

Menors marroquins no acompanyats acollits a Ceuta
Menors marroquins no acompanyats acollits a Ceuta / Agències

Un jutjat de Ceuta ha ordenat al govern central que torne a Espanya diversos menors que van ser repatriats al Marroc l'agost passat, per entendre que s'han vulnerat els seus drets fonamentals.

En concret, el jutjat contenciós administratiu número 1 de Ceuta ha dictat dues sentències en què s'ordena a la Delegació del Govern que cesse l'operatiu d'expulsió dels xiquets i "adopte les mesures necessàries per a la tornada dels menors d'edat repatriats".

D'aquesta manera, el jutge dona la raó a la Fundació Raíces i a la Coordinadora de Barris, que van presentar recursos a l'agost en nom de diversos menors marroquins contra el procés d'expulsió d'aquells que van entrar a Ceuta travessant la frontera d'El Tarajal el maig passat.

El jutge considera que s’han omés tots els procediments

El magistrat considera que, amb el seu procediment, la Delegació del Govern i la ciutat autònoma van generar "una situació de risc rellevant per a la integritat física i moral dels menors", en la mesura en què "no consta" que ningú s'anara a fer càrrec d'ells una vegada repatriats, “la qual cosa determinaria que els menors es trobaren en situació d'abandó o desemparament".

"No és que s'haja omés algun dels tràmits del procediment, és que s'han omés tots, ja que ni ha existit incoació de procediment, ni petició d'informes, ni fase d'al·legacions, ni tràmit d'audiència, ni fase de prova, ni tan sols resolució que acordara la repatriació dels menors, és a dir, no existeix cap traça d'expedient de repatriació", considera.

A ulls del jutge, "partint que la repatriació no pot constituir una fi en si mateixa (...), el risc rellevant que existeix en el present supòsit que els menors puguen quedar en situació d'abandó o desemparament una vegada siguen repatriats al seu país d'origen, condueix a entendre que s'ha produït una vulneració del dret fonamental a la seua integritat física i moral" reconegut en la Constitució Espanyola.

També et pot interessar

stats