L'Audiència Nacional rebutja suspendre les repatriacions de menors al Marroc

La sala considera que no es dedueixen les violacions de drets denunciades

Imatge de la façana de l'Audiència Nacional
Imatge de la façana de l'Audiència Nacional / Europa Press

L'Audiència Nacional ha rebutjat suspendre les devolucions al Marroc dels menors no acompanyats que estan a Ceuta des del maig perquè no s'hi dedueixen violacions de drets, encara que s'ha declarat competent per a resoldre el recurs de la Xarxa Espanyola d'Immigració i Ajuda al Refugiat.

L’associació va recórrer en la sala contenciosa de l'Audiència contra la "instrucció" d'Interior que avala el retorn de menors no acompanyats des de Ceuta al Marroc que, segons deien, "estaven sota la tutela de l'estat espanyol, incomplint la normativa tant nacional com internacional".

L'Audiència va demanar al departament que dirigeix Fernando Grande-Marlaska que remetera la comunicació que va enviar a la Delegació del Govern de Ceuta sobre la seua sol·licitud per a aplicar l'acord de tornada de menors, que precisament Interior ha fet aquest dimecres.

En l'escrit, Interior ha respost que el text que ha enviat a Ceuta "es limita a posar de manifest que el Ministeri demana que s'efectue la devolució dels menors respectant els seus interessos o drets", encara que deixa clar que l'orde "no ha sigut dictat" per Interior, per la qual cosa demanava rebutjar el recurs perquè aquesta instància judicial no seria la competent.

La sala considera que l'escrit, encara que "presenta defectes de forma", no impedeix al tribunal reconéixer la seua competència per a resoldre la mesura cautelaríssima sol·licitada per l'associació. No obstant això, rebutja la petició perquè la sol·licitud ha de plantejar-se en els procediments previstos i regulats detalladament en la legislació espanyola als quals remet l'acord entre Espanya i el Marroc.

Sobre la base d’aquests procediments, “caldrà, si escau, apreciar si existeixen les vulneracions de drets fonamentals denunciades, i impugnar (...) davant els òrgans d'aquesta jurisdicció que siguen competents que ja tenen coneixement d'algun d'aquests recursos". En conseqüència, i sense prejutjar el fons del recurs, la sala rebutja acordar la suspensió cautelar en considerar que no es dedueixen les violacions de drets denunciades.

També et pot interessar

stats