Un expert de la UPV sobre les aportacions hídriques a l’Albufera: “Hem de crear una política d’estalvi d’aigua al Túria”

Un professor d’Enginyeria Cartogràfica Geodèsica i Fotometria posa com a exemple els 80 hm³ que la depuradora de Pinedo aboca a la mar i podrien convertir-se en sobrants que acabarien al parc natural

Regeneració Albufera
Les aportacions que rep l'Albufera, a través del Xúquer i el Túria, són essencials per a mantindre un nivell mínim que garantisca la seua conservació / À Punt NTC

“Hem de crear una política d’estalvi d’aigua, sobretot al Túria. La depuradora de Pinedo aboca 80 hm3 d’aigua a la mar, que es podrien reconduir per als regants i, per tant, estos podrien aportar aigües de cabals naturals a l’Albufera”. És l’alternativa, viable, que veu Luis Blanch, professor i investigador del Departament d’Enginyeria Cartogràfica Geodèsia i Fotogrametria de la Universitat Politècnica de València (UPV), per a aconseguir més aportacions hídriques al llac de l’Albufera i garantir-ne la conservació.

Blanch feia estes declaracions en Les notícies del matí, arran de l'encreuament d’acusacions que mantenen el Consell i el Ministeri de Transició Ecològica sobre les aportacions d'aigua que s’han fet, o no, al llac de l’Albufera de València i que són necessàries per a garantir la biodiversitat del parc natural.

Mentre el govern de Mazón reclama al ministeri de Teresa Ribera que envie els cabals compromesos en el Pla Hidrològic del Xúquer del 2023, des de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), l’ens gestor dels recursos de la conca, asseguren que els 50 hectòmetres cúbics que consten en eixe document, aprovat el gener del 2023, s’han derivat al llac. La disputa ha fet que fins i tot la Generalitat estiga disposada a reclamar judicialment al Ministeri les aportacions a l’Albufera a les quals s’havia compromés el govern espanyol.

En vista a la necessitat de comptar amb aportacions hídriques per al manteniment del parc natural, l’expert en Enginyeria Cartogràfica Geodèsia de la Politècnica de València ha recordat en Les notícies del matí que l’aigua que rep l’Albufera li arriba a través de dos vies: el Xúquer i el Túria. Quant al primer, “hi ha aigua, de moment, amb cabals superiors al del Túria i reserves als tres pantans del Xúquer, i per això pot aportar aigua a l’Albufera actualment”.

És en el riu Túria, amb menys volum hídric, on cal buscar alternatives per a optimitzar al màxim l’aigua que porta, que és bastant menys que la del Xúquer. Es tracta d’un curs, que com ha detallat Luis Blanch en À Punt, “és deficitari en aigües”.

“No n'hi ha prou per als regants, perquè la dels pantans del Túria està preconcedida per als regs, si la usem, li l'hem de llevar als llauradors, que també la necessiten per a la producció agrària”, exposava este expert de la Politècnica de València en Les notícies del matí.

Per tant, l’expert en Enginyeria Cartogràfica Geodèsia és partidària de millorar els sistemes de depuració i crear infraestructures en la conca del Túria perquè els regants puguen regar d’eixes aigües regenerades i l’aigua sobrant puga arribar fins a l’Albufera. En esta estratègia seria clau, per exemple, la depuradora de Pinedo, on veu factible reaprofitar els 80 hm3 d’aigua que acaben a la mar. 

També et pot interessar

stats