La CHX ix al pas de les crítiques del Consell i assegura que ha enviat 50 hectòmetres cúbics al parc natural de l'Albufera

El president es mostra sorprés perquè es posen en dubte la quantitat d'aigua que s'està transvasant: “Qui té les dades és la Confederació”

Albufera de València
Albufera de València / Bruno Duran

El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX), Miguel Polo, ha emés este divendres de vesprada una declaració institucional en la qual es mostra sorprés i molest per la polèmica sobre la quantitat d'aigua que ha enviat al parc natural de l'Albufera. I recorre a criteris tècnics. La polèmica ha arribat ahir i hui des de diversos càrrecs del Consell i també des de l'Ajuntament de València. “La Confederació té més que clar que ha posat a disposició del parc natural més de 50 hectòmetres cúbics”, ha assegurat. El transvasament s'ha fet des d'octubre fins ara. I ha afegit que serà el parc natural “el que s’encarregue de garantir que les aigües arriben al llac”.

“Em resulta sorprenent que es posen en dubte les dades que s’estan facilitant”, diu Polo. “Qui té les dades és la CHX”, remarca. “En este organisme hi ha un sistema automàtic d’informació hidrològica que registra les dades en temps real i gràcies a això podem donar les dades que hem facilitat”, argumenta.

“En el cas particular de l’Albufera, quan la Generalitat ha demanat aigua se li han demanat diverses explicacions i una d’elles és per on ha d’anar l’aigua”, detalla el president de l'organisme hídric. "Mai hem tingut resposta a eixa petició per una raó molt senzilla: i és que la Generalitat no té cap conducció que connecte ni el riu Xúquer ni el Túria amb l’Albufera i ho fa a través de les séquies", comenta.

Amb esta declaració, Polo ix al pas de les crítiques fetes estos dies per diversos responsables del Consell. Entre elles, la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha exigit al govern que “deixe d'enganyar deliberadament els valencians i els sectors que depenen del parc natural i envie els 20 hectòmetres que reclama des de desembre el president Carlos Mazón i que venen recollits en l'article 13 del Pla Hidrològic”. “Exigim a l'executiu que pose fi a esta farsa i diga per on ha entrat l'aigua que addueix i explique qui ha registrat esta entrada. No ens valen interpretacions injustes del pla que perjudiquen l'ecosistema de la llacuna”, ha assenyalat.

Igualment, l'Ajuntament de València ha aprovat este divendres una moció en la qual reclama una aportació de 20 hectòmetres cúbics a l'any per a l'Albufera.

La polèmica ha provocat hui mateix la reacció del govern espanyol. La ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha rebutjat el "populisme hídric" i ha replicat al president de la Generalitat, Carlos Mazón, que les aportacions de cabals a l'Albufera de València "dupliquen les previstes en el pla hidrològic". La ministra responia en estes paraules a les crítiques del president del Consell, Carlos Mazón. I alhora, ha provocat una nova reacció de Mazón, que a través del seu compte de X ha acusat Ribera de mentir. També la delegada del govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha remarcat que la CHX ha transvasat més de 50 hectòmetres cúbics extres a les aportacions que fan els agricultors al parc natural de l'Albufera.

També et pot interessar

stats