Mazón: "Les dades no menteixen, el govern espanyol sols ha d'anar a l'Albufera"

Morant assegura que Mazón "menteix" quan diu que l’Albufera no rep els hectòmetres d’aigua compromesos per Transició Ecològica

Carlos Mazón, este dissabte a Rojals, al Baix Segura
Carlos Mazón, este dissabte a Rojals, al Baix Segura / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de maig 2024 - 13:40 Actualitzat: 19 de maig 2024 - 08:44

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha retret este dissabte al govern espanyol la manca de l'aigua necessària per a l'Albufera i també per al transvasament Tajo-Segura: "Les dades no menteixen, el govern espanyol sols ha d'anar a l'Albufera i escoltar el que diuen col·lectius com Xúquer Viu, els regants, el veïnat i tots aquells que lluiten per un ecosistema tan extraordinari com l'Albufera", ha dit. "El que està ocorrent és un abús i no podem tolerar que diguen que som nosaltres els que mentim. La dada és la que és, la norma és la que és, el compromís és el que és i el menyspreu continua sent el mateix", ha matisat el cap del Consell.

A més, Mazón ha demanat als grups de l'oposició unir-se en la Taula de l'Aigua perquè "és l'única manera que tenim per a defendre l'aigua que ens correspon i que ens neguen a l'Albufera i al Tajo-Segura".

El president de la Generalitat ha fet estes declaracions a Rojals (Baix Segura), on ha presidit el centenari de la comunitat de regants del marge dret del Segura. La celebració arriba després de dies marcats per l'encreuament d'acusacions entre la ministra de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, i el cap del Consell per la falta de recursos hídrics. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que depén del Ministeri, assegura que s'han enviat més de 50 hectòmetres cúbics d'aigua però explica que l'encarregat de garantir que l'aigua arribe és el Parc Natural, que depén de la Conselleria de Medi Ambient. 

Unes dades que no coincideixen amb les del PPCV. El síndic popular Miguel Barrachina ha presentat una PNL a les Corts de reprovació a la ministra Ribera “per abandonar l'Albufera en negar-li l'aigua promesa i indispensable”. Barrachina ha assenyalat que "la senyora Ribera ha enganyat els valencians i incomplit les normes que protegeixen el paratge natural" i ha recordat que "es va comprometre al febrer al fet que arribarien 20 hectòmetres cúbics fins al 15 de maig i tan sols n’han arribat dos, posant en greu risc la supervivència del nostre paratge natural i l’activitat dels agricultors".

A més, ha afegit que es tracta d’una “successió de greuges de la ministra Ribera amb la Comunitat Valenciana, retallant el transvasament Tajo-Segura, desprotegint les costes valencianes i imposant macroplantes solars en contra del sentiment general".

En concret, en la PNL se sol·licita "reprovar a la vicepresidenta Tercera del govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, pel seu incompliment en l'enviament de 20 hectòmetres cúbics d'aigua, després de véncer el termini estipulat el 15 de maig de 2024, per a equilibrar les necessitats urgents del parc natural de l'Albufera. Així com per no haver-se adherit al Pla d'Emergència per al parc natural proposat per la Generalitat".

Morant: “Mazón menteix quan diu que l’Albufera no rep els hectòmetres d’aigua compromesos”

Sobre l'encreuament d'acusacions també s'ha pronunciat este dissabte a València la ministra de Ciència, Innovació i Universitats i secretària general del PSPV-PSOE, Diana Morant, que assegura que Mazón “menteix” sobre la quantitat d'aigua que està rebent l'Albufera i l'acusa de difondre "una nova faula".

Morant ha dit que és “una nova mentida de Mazón que no mereix la societat valenciana" i que les mentides "les combatrem perquè amb la mentida no es pot anar a cap lloc".

A l'arribada al Comité Nacional dels socialistes valencians, Morant ha recalcat també que "tant en el fons d'anivellament, com en el canvi de model de finançament” Feijóo “no vol asseure’s amb el govern d’Espanya, ni amb Pedro Sánchez” i ha demanat a Mazón que el “convença” per a desbloquejar el canvi en el model de finançament.

També et pot interessar

stats