Un any de l’incendi de Vilanova de Viver: un paisatge encara negre i ajudes que no hi acaben d'arribar

El foc va devastar més de 4.700 ha de massa forestal i agrícola en un perímetre d’uns quaranta quilòmetres a l’Alt Millars

Hui fa un any del devastador incendi de Vilanova de Viver / À Punt NTC

Hui fa un any es declarava un dels incendis forestals més devastadors dels últims temps al nostre territori, el de Vilanova de Viver (Alt Millars), que arrasaria una massa forestal d’alt valor ecològic i terrenys agrícoles en una extensió de més de 4.700 hectàrees en un perímetre d’uns quaranta quilòmetres.

Cinc municipis valencians —Vilanova de Viver, la Pobla d’Arenós, Montanejos, Montant, Aranyel i la Font de la Reina—, dos llogarets —La Monzona - Los Cantos i Los Calpes— i dos pobles terolencs —Olba i San Agustín— van veure calcinar el seu entorn durant els huit dies que va estar actiu i els dènou dies en total que va durar l’incendi fins que es va donar per extingit l’11 d’abril. Més de 1.500 persones en van ser desallotjades.

Una desena de poblacions, més de 1.500 persones, van haver de ser evacuades per l'incendi
Una desena de poblacions, més de 1.500 persones, van haver de ser evacuades per l'incendi / À Punt NTC

En l'extinció van arribar a treballar fins a 500 mitjans terrestres i més de vint aeris. Un incendi fora de temporada, agreujat per les condicions meteorològiques —especialment el fort vent i les altes temperatures— i la sequedat del terreny que van dificultar tant el perimetratge com el control del foc, que va tindre una gran capacitat de propagació i que va sorprendre administracions, professionals i veïnat

Un any més tard, els recursos forestals no s'han recuperat i el negre regna allà on el paisatge era verd en una desena de municipis. Les ajudes econòmiques al veïnat afectat tampoc hi han arribat. L'alcalde de Vilanova de Viver, Reinaldo Pastor, denuncia en declaracions a À Punt NTC que, tot i que algunes ajudes sí que van arribar en el seu moment, "els particulars, que han perdut els conreus o les explotacions agràries, encara no han rebut res". Pel que fa a la repoblació forestal, l'alcalde afirma que els ajuntaments de la zona ja estan treballant-hi.

D’altra banda, hi ha una causa judicial oberta que investiga quatre brigadistes i el seu capatàs per un delicte d'incendi forestal per imprudència, ja que s’apunta al fet que es va provocar mentre esbrossaven un camí forestal. Els inculpats, els únics cinc investigats, asseguren que va ser un accident i que van fer tot el possible per extingir-lo amb els mitjans de què disposaven.

També et pot interessar

stats