La truita amb ceba i poc feta, la preferida pels espanyols segons el CIS
El 70% de la població prefereix la truita amb ceba i un 48% considera que la paella és el plat més internacional
El CIS ha tancat un dels debats més antics al voltant de la gastronomia espanyola en dècades: preferim la truita de creïlles amb ceba i poc feta. Així es desprén de l’avanç de resultats de l’últim Estudi de turisme i gastronomia publicat aquest divendres pel Centre d’Investigacions Sociològiques.
Concretament, un 70,4% de les persones enquestades prefereixen afegir ceba a la truita de creïlles, enfront d'un 20,9% que rebutja aquest ingredient i un 8% que gaudeix la vida amb intensitat i consumeix indistintament els dos tipus.
Pel que fa a la consistència, no hi ha tanta unanimitat, però és un factor també molt important, ja que no deixa indiferent pràcticament ningú. Només un 2,2% de la població creu que és irrellevant, mentre que un poc més de la meitat (53,9%) la prefereix poc feta. El 26,9% considera que ha d’estar molt feta i el 16,4% la vol al punt.
L’enquesta també desglossa les dades per sexe i edat i, així com no hi ha pràcticament diferències entre dones i homes, sí que s'observen diferències generacionals. Els partidaris de la ceba en la truita —anomenats popularment ambcebistes— són majoria entre el jovent: en la franja entre els 18 als 24 anys la prefereixen amb ceba un 74,7%, i entre els 25 i els 34, un 77,6%; mentre que els sensecebistes —detractors de la ceba en la truita— se situen majoritàriament en la franja entre els 55 i els 64 (22,7%).
Però el CIS no creua les dades sobre les preferències pel que fa a la truita i les comunitats autònomes. Respon l’enquesta al final de la pàgina i digues si t’agrada més amb ceba o sense.
L’independentisme català és ambcebista
Segons l’enquesta, els partidaris de la ceba en la truita, els ambcebistes, són especialment abundants entre els votants dels partits independentistes catalans. La prefereixen amb ceba un 88,5% dels votants de Junts i un 82,6% dels votants d’ERC. En canvi, els votants del BNG, partit nacionalista de Galícia, terra on la truita de creïlles és un dels plats típics, són majoritàriament sensecebistes (un 57,4%).
La paella, reina de la gastronomia espanyola
Malgrat el clar posicionament de la majoria de la població respecte a la truita, aquest no és el plat que es considera més típic i representatiu. L’honor recau sobre la paella, probablement el plat més internacional de la gastronomia espanyola, que compta amb el seu propi emoji, però també el que més atemptats pateix respecte als ingredients. Un 48% de les persones enquestades pensen que la paella és el plat més típic i representatiu de la gastronomia espanyola, mentre que un 25,4% creuen que és la truita, i un 17,8% han votat pel pernil ibèric.
La paella és també el plat al voltant del que més consens hi ha pel que fa als plats més representatius per regions. Un 92,8% dels valencians i valencianes enquestats l’han col·locat en primer lloc enfront d’un 5% que ha votat l’arròs en la resta de formats (al forn, a banda, caldós, brut…). Un 0,32% ha votat el marisc i un 0,3% la truita de creïlles. La segona autonomia que més clar ho té és Astúries amb la favada (88,7%) i Madrid amb el putxero madrileny (77,2%). En la resta de comunitats hi ha menys consens i es divideix el vot entre diferents opcions.