Torró de Xixona, llagostí de Vinaròs o cava de Requena: per Nadal la taula s’ompli de sabors valencians

Repassem els productes valencians més suculents que protagonitzen les celebracions i àpats nadalencs més enllà de les nostres fronteres

Torrons de Xixona, gambes de Dénia i caves de Requena, omnipresents a les taules de Nadal
Torró de Xixona, gamba de Dénia i caves de Requena, omnipresents a les taules de Nadal / À Punt NTC

Els productes valencians tornen a protagonitzar un any més els banquets durant les celebracions de Nadal de tot l’estat espanyol i també de més enllà. Tradició, qualitat i sabor es conjuguen en bona part dels mariscos, vins o dolços de tota mena produïts de nord a sud de les nostres comarques amb un marcat origen mediterrani.

Amb denominació d’origen (DOP), com els nostres vins de l’interior o el raïm del Vinalopó que dona la benvinguda a l’any nou; de tradicions mil·lenàries, com els torrons de Xixona o les peladilles de Casinos; o fruits de la mar que banya el nostre litoral, com les gambes de Dénia o els llagostins de Vinaròs, fem un recorregut per les delícies que estaran presents a bona part de les taules durant aquestes festes.

Els torrons de Xixona i les peladilles de Casinos i Alcoi

Els dolços de Nadal per excel·lència tenen el seu epicentre a Xixona (Alacantí) amb l’ametla com a protagonista. Des dels torrons més clàssics, com els IGP (identificació d'origen protegida) de Xixona o Alacant, fins a les varietats més innovadores, enguany s’espera que aquesta indústria centenària distribuïsca més de huitanta milions de barres per tot el món.

L’altra meca del torró es troba a Casinos (Camp de Túria), que de la mà d’Alcoi (Alcoià) lideren la producció tradicional de les peladilles o els confits d’ametla, que han sobreviscut des de l’antiga Roma, protagonitzant celebracions religioses fins als nostres dies, i que tornen, de nou, cada any als banquets nadalencs.

El cava de Requena, els vins DOP d’Alacant, València i Utiel-Requena i els IGP de Castelló 

Amb una tradició vitivinícola que es remunta a més de 2.000 anys arrere, els vins valencians han anat guanyant adeptes en els darrers anys i cada vegada estan més presents en les caves de llars i restaurants.

Les bambolles i el plop dels taps de les botelles de cava que posen la banda sonora a les festes tenen el seu bressol a Requena (Plana d’Utiel-Requena), l'únic municipi que elabora aquest vi daurat a casa nostra i que s'elabora seguint el mètode tradicional. El col·lectiu de cavistes de Requena travessa per un dels millors moments, tant en vendes com en consolidació de la imatge de qualitat, en el mercat nacional i internacional.

A banda del cava, a aquesta comarca també trobem un dels vins valencians més cotitzats. La varietat de raïm autòcton boval és l'estrela de la DO Utiel-Requena, on ocupa el 75% de la superfície total de la vinya i s'adapta perfectament al seu clima i territori, i ofereix un vi negre equilibrat únic que enriqueix el panorama de l’enologia.

A les comarques del sud, els vins negres monestrell, el blanc de moscatell o l’històric fondellol destaquen als cellers de la DO d’Alacant, una de les zones protegides més extenses i riques de tot l’Estat. 

D’altra banda, la DO València abraça varietats autòctones com les negres monestrell, tintorera o forcallat i les blanques moscatell, verdil o tortosí. A zones com l’Alt Túria, reserva de la biosfera, les vinyes creixen en condicions d’altitud extrema del voltant dels 1.000 metres, on les varietats blanques messeguera i macabeu en són les protagonistes.

I al nord, la IGP Castelló destaca per les més de 50 referències de vins, sobretot de les varietats macabeu, embolicaire i monestrell, obtinguts a una quinzena de cellers que fan de la sostenibilitat la seua marca i que s’adrecen al consum a les llars valencianes. Una història de recuperació d’aquest cultiu històric que va caure en l’oblit per les prohibicions administratives i que va començar a reviscolar amb el nou mil·lenni.

El raïm del Vinalopó per a saludar l’Any Nou

El raïm de taula del Vinalopó en saquets és una fruita única en el món pel seu particular procés de maduració. A diferència d'altres raïms de taula, aquesta creix en una bossa de paper, que protegeix els grans de les inclemències meteorològiques, la qual cosa fa que aquests desenvolupen una pell molt més fina i una coloració més uniforme per no haver de defensar-se de les agressions de la pluja, el sol o el vent.

Aquest peculiar sistema de cultiu confereix al nostre raïm unes característiques físiques i gastronòmiques excepcionals, que li han valgut per a ser l'únic raïm en saquet amb DOP. Sis municipis de la comarca del Vinalopó Mitjà i un de l’Alacantí conformen la zona geogràfica amb aquesta certificació de qualitat superior.

El llagostí de Vinaròs i la gamba de Dénia

Dos dels productes més suculents arriben directament del fons de la nostra mar. La gamba roja de Dénia (Marina Alta), que pel seu elevat preu enguany només estarà present als àpats més exclusius, i els llagostins de Vinaròs (Baix Maestrat) que esdevenen una experiència multisensorial.

D’una carn tersa i ferma i un aroma que rememora la Mediterrània, segons els experts culinaris, com millor es degusten és cuinant-les en la seua senzillesa i posant-hi els cinc sentits.

També et pot interessar

stats