El Suprem sentencia que la devolució de menors al Marroc el 2021 va ser il·legal

L’alt tribunal recorda que els retorns dels xiquets i adolescents ha d’ajustar-se a les garanties que contempla la legislació espanyola, no només l’acord hispanomarroquí

Diversos menors procedents del Marroc damunt del sostre d'una nau industrial de Ceuta, el passat agost
Diversos joves i adolescents procedents del Marroc al sostre d'una nau industrial de Ceuta, en una imatge d'arxiu / Antonio Sempere (Europa Press)

El Tribunal Suprem ha confirmat que la devolució de menors des de Ceuta al Marroc, l'agost de 2021, duta a terme per les autoritats espanyoles, va ser il·legal per l'"absoluta inobservança" de la llei d'estrangeria i perquè ho prohibeix "de manera lapidària" el Conveni Europeu de Drets Humans.

La sala contenciosa administrativa estableix que aquests retorns han d'ajustar-se a la legislació espanyola i les seues garanties i, per tant, no pot basar-se només en l'acord hispanomarroquí de retorn concertat de menors, com defensava l'Advocacia de l'Estat en representació de la delegació de govern espanyol i la ciutat de Ceuta.

Els magistrats recorden en el text que les prescripcions de la llei d'estrangeria exigeixen un procediment administratiu individual, tindre informació sobre la situació de cada afectat, fer-ne audiència si té maduresa i que hi haja una intervenció del fiscal, la qual cosa no va ocórrer en l'expulsió de huit menors marroquins. També sostenen que es van vulnerar els drets a la integritat física i moral dels menors retornats al Marroc, ja que se'ls va exposar al perill de sofrir un patiment corporal o psíquic; en aquest cas, no es pot negar que haja ocorregut alguna d'aquestes situacions, segons el tribunal, ja que l'administració no va fer cap ponderació de l'interés dels menors, ni molt menys una comprovació de les seues circumstàncies individuals.

Així, el Suprem rebutja els recursos de l'Advocacia de l'Estat i de la ciutat de Ceuta contra les sentències d'un jutjat de Ceuta i del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, que van estimar les raons de la Coordinadora de Barris per al Seguiment de Joves i Menors i van establir que Espanya va incórrer en una via de fet perquè no va seguir els procediments que fixa la llei i el reglament d'estrangeria.

Per tant, ratifica la condemna a la delegació de govern perquè prenga les mesures necessàries per a aconseguir el retorn dels menors repatriats al Marroc.

En la sentència, l'alt tribunal comprén perfectament la gravetat de l'esdevingut els dies 17 i 18 de maig de 2021 a Ceuta, quan es va produir l'entrada massiva i il·legal d'unes 12.000 persones, d'elles uns 1.500 menors, i que això va suposar un extraordinari repte tant per a l'Estat com per a Ceuta. No obstant això, assenyala que l'acord entre Espanya i el Marroc de 2007 no constitueix per si sol fonament normatiu suficient per a decidir el retorn dels menors, bàsicament perquè no contempla cap tràmit, i perquè, a més, era preceptiu seguir els tràmits establits en la llei d'estrangeria.

La sentència considera que no cal justificar "una interpretació laxa de la legalitat, ni menys encara una dispensa del seu compliment, invocant circumstàncies excepcionals", com va fer l'Advocacia.

Respecte al missatge que el Marroc va enviar a Espanya dient que tots estaven bé i amb les seues famílies, la sala destaca que "això no significa que l'administració haja actuat amb observança estricta de la legalitat espanyola", ja que "l'aquiescència d'un altre país no dispensa les autoritats espanyoles d'actuar amb subjecció plena a la Constitució i a les lleis”, i "va en això la respectabilitat d'Espanya com a estat de dret".

També et pot interessar

stats