La Fiscalia considera "nul de ple dret" el pla de devolució dels menors marroquins a Ceuta

La Fiscalia de l'Audiència Nacional sosté que s'ha d'admetre el recurs d'una ONG contra l'orde de repatriació del govern espanyol i que la competència és dels jutjats de la ciutat autònoma

Diversos menors procedents del Marroc damunt del sostre d'una nau industrial de Ceuta, el passat agost
Diversos menors procedents del Marroc damunt del sostre d'una nau industrial de Ceuta, l'agost passat / Antonio Sempere (Europa Press)

La Fiscalia de l'Audiència Nacional considera "nul de ple dret" el procés de repatriació dels menors marroquins que van arribar a Ceuta el maig passat perquè no va complir amb requisits bàsics com ara informar aquests xiquets i adolescents dels seus drets. Així ho exposa el fiscal Manuel Campoy en un escrit del passat 17 de setembre, al qual ha tingut accés Europa Press, en què es posiciona a favor d'admetre el recurs contenciós administratiu formulat per una ONG contra l'orde que va emete a l'agost el Ministeri d'Interior per a deportar aquests menors, vora 800.

"Es considera que les actuacions administratives de retorn al Regne del Marroc de menors estrangers no acompanyats, que van acudir massivament a la ciutat autònoma de Ceuta en els dies 17 i 18 de maig, (...) són nul·les de ple dret, jaque prescindeixen total i absolutament del procediment legalment establit", afirma Campoy. És més, apunta que es tracta d'"actuacions materials de via de fet" perquè han obviat el procediment establit, vulnerant amb això les "garanties essencials" que el regeixen.

El fiscal subratlla que la manera d'actuar de l'administració pública en el procés de repatriació va lesionar el dret fonamental dels menors a la tutela judicial efectiva i recorda que la jurisprudència constitucional exigeix una "comunicació personal" dels tràmits a les persones afectades.

En general, recalca el representant de la Fiscalia en l'escrit, "no s'han complit cap de les garanties i tràmits exigits per la legislació espanyola". Detalla, per exemple, que no consta un tràmit d'audiència amb presència dels menors que tingueren "seny suficient" o dels seus representants legals, ni que se'ls haja informat dels seus drets per a donar-los la possibilitat de formular al·legacions o de nomenar un defensor judicial.

Tampoc consten, afig, "els informes preceptius de la representació diplomàtica del Marroc sobre les circumstàncies familiars dels menors afectats, dels serveis de protecció de menors ni del Ministeri Fiscal".

Competència dels jutjats de Ceuta

En conseqüència, el Ministeri Públic estima que es pot admetre el recurs interposat per la Xarxa d'Immigració i Ajuda al Refugiat contra el pla de devolucions del govern espanyol. Al mateix temps, però, assenyala que "la competència objectiva i territorial" per a encarregar-se del cas recau sobre els jutjats contenciosos administratius de Ceuta.

També et pot interessar

stats