El Suprem ratifica els 29 anys de presó per a la dona que va matar la seua parella amb laxants a Paterna
L’alt tribunal rebutja així el recurs interposat per la condemnada contra la sentència del TSJCV

La sala penal del Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de 29 anys de presó imposada a Mari Carmen, la dona que va assassinar el seu company sentimental, Salvador Vendrell, de 68 anys i veí de Paterna (Horta Nord), després de subministrar-li durant mesos laxants mentre este es trobava hospitalitzat, així com d'apropiar-se dels seus diners.
El Suprem desestima així el recurs de cassació interposat per la condemnada contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana —que va confirmar alhora íntegrament la dictada per un tribunal del jurat de l'Audiència Provincial de València— que la condemnava a 23 anys de presó per un delicte d'assassinat amb agreujant de parentiu i sis més per un delicte continuat d'estafa agreujada, i la va absoldre del delicte de falsedat documental.
El Suprem desestima els set motius al·legats per la defensa
La representació de la processada va formalitzar el recurs al·legant trencament de forma per les proves testificals admeses, per la parcialitat en les instruccions donades al jurat i per defecte en la proposició de l'objecte de veredicte amb motiu que causa indefensió, així com per infracció de precepte constitucional en entendre que la sentència recorreguda infringia el dret fonamental a la presumpció d'innocència.
A més, al·legava infracció de llei en relació amb els principis constitucionals in dubio pro reo ('en cas de dubte, a favor de l’acusat') i presumpció d'innocència en relació amb l'assassinat i la traïdoria d'este.
No obstant això, el Suprem rebutja els set motius al·legats per la defensa i recalca que el seu treball com a òrgan de cassació "no consistix a oferir una versió alternativa als fets" i no li permet "abraçar la tesi exculpatòria i desplaçar així a l'òrgan verdaderament sobirà per a declarar la responsabilitat penal dels fets jutjats".
"El jurat ha valorat de manera més que coherent l'arsenal probatori posat a la seua disposició i el seu desenllaç valoratiu compta amb l'aval de l'òrgan d'apel·lació; la nostra tasca de fiscalització s'esgota en la constatació que s'ha respectat de manera escrupolosa el cànon constitucional que definix el dret a la presumpció d'innocència", assenyala. Per tot això, l'alt tribunal declara que no és procedent el recurs de cassació i condemna la recurrent al pagament de les costes causades.
La víctima va morir a causa d'un xoc sèptic sever
Els fets van ocórrer entre els mesos de setembre de 2020 i abril de 2021, en els quals la víctima, Salvador Vendrell, que patia diverses patologies, va estar ingressada en un centre hospitalari. Tal com declara provat la sentència, l'acusada va administrar de manera continuada i intencionada laxants a la parella "sabent i acceptant que amb això li podria causar la mort". La ingesta d'eixos medicaments va causar al pacient un quadre de diarrea crònica i funcional refractària a qualsevol tipus de tractament, així com una deshidratació i una deterioració progressiva i irreversible del seu estat que va motivar el seu ingrés en l'UCI al març del 2021 per un xoc sèptic sever i que va ser determinant perquè morira el 16 d'abril d'eixe mateix any.
Mari Carmen, que exercia d'acompanyant i cuidadora del seu company sentimental durant la seua estada hospitalària, es va apropiar del telèfon de l'home i va desaconsellar als fills d'este que anaren a vore'l. Això li va permetre quedar-se a soles amb ell i administrar-li els laxants sense que el mateix perjudicat, els seus familiars ni els metges pogueren adonar-se’n, segons la resolució judicial.
L'acusada li va estafar també més de 88.000 euros
A més, es considera provat que, des d'octubre de 2020 i fins a la defunció de Salvador, l'ara condemnada va fer diferents operacions econòmiques per a apropiar-se dels diners d'este sense el seu consentiment i aprofitant-se de "la seua situació de desvaliment".
En concret, la condemnada va dur a terme 152 extraccions de diners en caixers bancaris per un total de 88.110 euros amb les targetes de crèdit del seu company, va subscriure dos préstecs al seu nom i va fer múltiples compres en establiments comercials.
La sentència recorreguda la va condemnar per això a pagar en concepte de responsabilitat civil 135.517 euros per eixes quantitats defraudades, que hauran de destinar-se a l'herència del mort. Igualment, li va imposar el pagament de sengles indemnitzacions de 30.000 euros als dos fills de la víctima per danys morals.