Estos són els quinze bacteris perillosos per la resistència als antibiòtics, segons l'OMS
L'organisme estima que este fenomen està darrere de vora 1,27 milions de morts anuals directes en el món i hi contribueix en altres 4,19 milions
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat este divendres una llista de quinze bacteris que considera una amenaça per a la salut global de la humanitat per la resistència creixent que presenten als antibiòtics i fa una crida al desenvolupament de nous tractaments contra estos.
La recopilació actualitza la publicada el 2017 i, de pas, l'autoritat sanitària aprofita per a tornar a alertar sobre el perill que causa esta resistència als antimicrobians (AMR) de determinats patògens. D'acord amb els càlculs més recents causa uns 1,27 milions de morts anuals directes i contribueix en altres 4,19 milions de defuncions.
Els quinze bacteris es classifiquen en tres categories de prioritat: mitjana, alta i crítica. En esta última, la que més urgència comporta, l'OMS inclou quatre patògens: Acinetobacter baumannii, Mycobacterium tuberculosis o bacil de Koch, i dos tipus d'enterobàcters resistents als tractaments amb carbapenem i cefalosporina. "Suposen grans amenaces globals a causa del gran impacte i l'habilitat que presenten a l'hora de resistir tractaments i transmetre esta resistència a altres bacteris", destaca en un comunicat de l'agència sanitària.
Entre els bacteris d'alta prioritat es troben la salmonel·la i la shigel·la, amb una alta incidència segons l'OMS en països en desenvolupament. També figuren altres que sovint produeixen infeccions en llocs on s'ofereixen serveis sanitaris, com el Pseudomonas aeruginosa o el Staphylococcus aureus. Altres elements de la llista generen desafiaments als sistemes sanitaris, incloses infeccions persistents i resistència múltiple a antibiòtics, que requereixen investigació i intervencions de salut pública, destaca l'OMS.
"Des que la llista es va publicar per primera vegada el 2017 l'amenaça de la resistència antimicrobiana s'ha intensificat, erosionant l'eficàcia de nombrosos antibiòtics i posant en risc molts avanços de la medicina moderna", ha advertit la responsable del departament de lluita contra l'AMR en l'OMS, Yukiko Nakatani. Este fenomen té lloc quan bacteris, virus, fongs o paràsits deixen de respondre als fàrmacs, fet que agreuja les malalties i augmenta el perill de contagi, mortalitat i gravetat de determinades patologies. Es tracta d'un problema que, en part, és causat per l'abús d'antibiòtics en molts pacients.
Un informe recent de l'OMS revela que durant la pandèmia de covid-19 va haver-hi un ús excessiu d'estos fàrmacs per a les persones hospitalitzades per esta afecció, i es creu que això pot haver exacerbat la resistència als antimicrobians. Encara que només un 8% dels pacients ingressats per coronavirus tenia a més infeccions bacterianes que requerien l'administració d'antibiòtics, estos medicaments es van receptar en tres de cada quatre, un 75%.
Segueix el nostre canal de WhatsApp i coneix l'última hora de l'actualitat