La situació es complica a La Palma amb pluges, una nova colada i més de 79 terratrémols

El Cumbre Vieja ha destruït ja més de 2.100 edificacions, quan es compleixen quatre setmanes de l'erupció

El volcà continua emetent noves colades a La Palma / À Punt NTC

L'erupció del volcà Cumbre Vieja no dona respir a l'illa de La Palma. Les condicions han empitjorat arran de les pluges de les últimes hores i ara es tem que la mescla de l'aigua amb la cendra cree una pasta densa que puga afonar les vivendes que encara queden en peu.

Fins ara la lava ha cobert 14 hectàrees en un interval de 12 hores, la qual cosa eleva la superfície total arrasada per les diferents colades a 891,9 hectàrees. També han augmentat des d'aleshores les edificacions destruïdes, i ja són 2.143 des que va començar l'erupció el passat 19 de setembre.

A més, l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) ha informat aquest diumenge de l'aparició d'una nova colada a la zona sud del volcà. Aquesta ha sorgit dels trencaments del con principal, que està redistribuint l'aportació làvica en diverses colades, però els responsables del Pla d'Emergències Volcàniques de Canàries (Pevolca) creuen que es podria frenar l'avanç per la gran quantitat de cendra al seu pas.

L'activitat sísmica també ha sigut forta en la matinada d'aquest diumenge. Fins a 79 tremolors ha identificat l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) a Mazo, El Paso, Tazarcote i Fuencaliente. En aquest últim municipi s'ha registrat el de més magnitud, 4,1, a 13 quilòmetres de profunditat i una intensitat IV. Pràcticament tota l'illa l'ha notat.

Pel que fa a les persones evacuades hi ha 439 persones allotjades en hotels de Fuencaliente i Los Llanos de Aridane i 46 persones dependents en centres sociosanitaris de l'illa. Un dels barris més afectats ha sigut el de La Laguna, on de moment, la lava ha engolit el supermercat, la gasolinera i la farmàcia.

També et pot interessar

stats