L'arribada a la mar de la colada de La Laguna obligarà a reforçar la protecció
La Palma registra 30 sismes des de la mitjanit, un de 4,6 en l'escala de Richter a la localitat de Mazo. A la zona de Tacande l'erupció ha generat importants rius de lava a última hora
La previsible arribada a la mar de la colada de lava al sud-oest de la muntanya de La Laguna, que es troba ja a menys de 200 metres de la costa, obligaria a adoptar noves mesures de protecció a la població en nuclis costaners de Tazacorte, per possibles explosions i emanació de gasos nocius.
Així consta en l'últim informe del Departament de Seguretat Nacional (DSN) emés aquest dilluns. A última hora d'aquest dilluns aquest es l'imponent aspecte de l'erupció en la zona de Tacande, segons Involcan.
Les colades del volcà de Cumbre Vieja a La Palma que presenten més càrrega d'energia i aportació de lava són les de les proximitats de La Laguna "que, en aquests moments, i a menor velocitat continuen avançant en direcció oest i nord-oest".
Mentrestant, les condicions meteorològiques, que es mantindran almenys fins dimarts, empitjoren la qualitat de l'aire, si bé "encara no s'han depassat els valors màxims que exigiria l'adopció de noves mesures", segons el DSN. Involcan ha informat al seu compte de Twitter de la intensitat en l'activitat eruptiva la nit de diumenge a dilluns.
Diumenge, i a causa del núvol de cendra, les companyies aèries que operen a l'illa de La Palma van cancel·lar les seues operacions a l'aeroport. S'espera que hui un gir del vent, que es valorarà en les pròximes hores, propicie un escenari més favorable.
Des de la Conselleria d'Educació del govern de Canàries han anunciat que aquest dilluns s'han représ les classes en una vintena de centres educatius de Los Llanos de Aridane, El Paso i Tazacorte, una mesura que afecta un total de 4.606 alumnes i 583 docents.
El recorregut de les colades
A punt de complir-se un mes des de l'erupció del volcà, diverses colades han arribat al municipi costaner de Tazacorte per diverses zones. La primera, que discorre al sud de la muntanya de Todoque, ho va fer fa dues setmanes quan la lava va arribar a la platja de Los Guirres creant el delta de lava.
Posteriorment, dues colades s'han endinsat en el límit veïnal. Una, al nord de la muntanya de Todoque, que encara no ha arribat a la costa, i altra, que és la que preocupa, entre les muntanyes de Todoque i de La Laguna, que ja ha afectat nombrosos habitatges dins del terme municipal.
En la part alta, dins del Los Llanos de Aridane, s'ha estés una colada que amenaça el nucli urbà del barri de La Laguna i que, si segueix el seu curs natural cap a la mar, podria endinsar-se en Tazacorte i afectar els barris de La Marina i San Borondón.
La Palma registra 30 sismes, un de magnitud 4,6
D'altra banda, segons les últimes dades de l'Institut Geogràfic Nacional, 30 sismes han tingut lloc a La Palma des de la mitjanit, el més fort de magnitud 4,6 graus en l'escala de Richter a Villa de Mazo, que la població ha sentir i que ha tingut lloc a 36 quilòmetres de profunditat.