“He sentit impotència": L'experiència d'un bomber valencià a La Palma

El cap de bombers de la Vall d’Uixó destacat a Gran Canària ha relatat a À Punt la seua experiència professional i personal

Joan Navarro és un bomber de la Vall d'Uixò que ha estat destacat a Gran Canària, a peu de volcà

Joan Navarro és un bomber de la Vall d'Uixó, que està destacat a Gran Canària, on exerceix de cap de bombers. Des que el volcà Cumbre Vieja començara a rugir i tirar lava, ha treballat a peu de volcà i també en la unitat d’emergències, activitat a la qual tornarà a incorporar-se en les pròximes hores.

À Punt ha parlat amb ell, qui ens ha contat totes les seues sensacions davant el fet d'estar tan a prop de l'erupció i tan a prop de la gent tan necessitada d’ajuda aquests dies. “He vist la força de la natura, és impressionant i he sentit impotència”, relata el bomber valencià. Joan explica que no hi ha paraules per a veure com ha destruït les cases de les persones.

Ha explicat que els primers dies la seua faena va consistir a retirar tones de cendra que s’acumulaven al sostre de les vivendes ubicades a la zona d’exclusió. En aquells moments encara no se sabia la magnitud de la colada i es pensava a salvar les vivendes del pes de la cendra. “Ara, la majoria de les vivendes on van intervindre ja es troben davall de la colada de lava”, ha contat el bomber.

Els bombers a La Palma ajuden les persones a traure de casa les seues propietats
Els bombers a La Palma ajuden les persones a traure de casa les seues propietats / À Punt NTC

De tot el treball realitzat per Joan Navarro, el bomber ha destacat els acompanyaments a les famílies de l’illa afectades per la colada del volcà. “Els hem ajudat a traure de les vivendes tot allò que no van poder traure el dia de l'evacuació. Veure les persones acostar-se al seu llit i dir 'jo no me'n vaig de ma casa' és dur", ha afirmat.

Joan ens ha contat que pot "estar treballant tot el dia, però quan em donen les gràcies em fonc”. El bomber valencià de la Vall d'Uixó conta que si un huracà arranca la teua casa, “tu després pots tornar al mateix lloc i reconstruir-la, però és que en aquest cas desapareixen fins i tot els carrers".

També et pot interessar

stats