La sèptima edició de DecidimVLC ja suma les primeres propostes
La ciutadania pot presentar projectes fins al 28 d'abril perquè l'Ajuntament de València execute, amb 16 milions d'euros, inversions als districtes i pobles
Les veïnes i els veïns de la ciutat de València ja poden participar, un any més, en DecidimVLC. La sèptima edició del procés participatiu ha obert el termini de presentació de projectes, un període que romandrà obert fins al 28 d'abril i en el qual poden participar les persones majors de 16 anys empadronades a València a través de la pàgina web.
Així, amb una inversió de 16 milions d'euros, "la ciutadania es pot implicar en la proposta, el suport i la votació de projectes dels districtes i pobles de la ciutat de València" en aquesta iniciativa que per primera vegada "afavoreix les inversions en els barris menys poblats", tal com explica la regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía.
De fet, del pressupost total, 13 milions d'euros es repartiran de manera redistributiva entre els 19 districtes de la ciutat i 3 milions d'euros s'assignaran a projectes d'inversió en barris on s'aplicarà el mecanisme de reequilibri territorial.
Pel que fa al repartiment del pressupost per districtes, que comptaran amb un mínim de 160.000 euros, els que rebran més diners són Quatre Carreres, Jesús i Benicalap, amb més d'un milió d'euros. Els pobles amb més dotació seran Castellar-l'Oliveral i la Torre. I entre els barris on es podrà aplicar el mecanisme d'equilibri territorial, perquè compten amb menys d'1/3 de la població del barri més poblat del seu districte, segons dades del padró, es troben, per exemple, la Ciutat Fallera de Benicalap, i Natzaret de Poblats Marítims.
Una altra novetat és la modificació del calendari de convocatòria i execució del procés, ja que s'ha decidit que a partir d'ara DecidimVLC es convoque cada dos anys.
Propostes en tots els districtes de València
La presentació de propostes ha tingut una àmplia acollida, ja que pocs dies després que s'obrira el termini tots els districtes de València i quasi tots els pobles compten almenys amb un projecte.
A Benimaclet, per exemple, es proposa crear una escola hortofructícola amb una granja amb animals menuts. A Campanar demanen que s'instal·len lavabos públics en el barri, iniciativa que volen que s'estenga a tota la ciutat, i una petició de Ciutat Vella demana digitalitzar els llibres clau de la història de València de la Biblioteca Serrano Morales.
Per altra part, al districte de Quatre Carreres, el que disposa de més pressupost, es demana repetidament instal·lar metro a Malilla. I a la Devesa del Saler sol·liciten que es gestione el problema de les colònies felines.
A més, algunes propostes que es poden trobar en la majoria de les ubicacions són el soterrament de contenidors, la millora de la il·luminació urbana, més carrils bici i la construcció d'illes que regulen el trànsit.