A quina sentència s'enfronta Jorge Ignacio Palma?

L’assassí de Marta Calvo i Lady Marcela Vargas podria ser condemnat a 120 anys de presó, com demana la Fiscalia, o a una pena de presó permanent revisable, com exigeix l'acusació particular

Jorge Ignacio Palma durant el juí per la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela
Jorge Ignacio Palma durant el juí per la mort de Marta Calvo, Arliene Ramos i Lady Marcela / Ana Escobar (Efe)

El jurat popular ha declarat culpable aquest divendres Jorge Ignacio Palma de l’assassinat masclista de Marta Calvo i Lady Marcela Vargas, de la mort d'Arliene Ramos i d'intentar posar fi a la vida de sis dones més. Conegut el veredicte queda saber com pagarà pels delictes que se li han atribuït: dos assassinats, un homicidi i sis temptatives, deu delictes d'abusos sexuals, un de lesions, un contra la salut pública i un altre contra la integritat moral.

Les possibilitats són dues: o bé els 120 anys presó que demana la Fiscalia o la condemna a presó permanent revisable que exigeix l'acusació particular. Aquesta última és considerada la pena més greu de l’ordenament jurídic espanyol i sols s’aplica en sis supòsits concrets. En aquest cas se'n complirien dos, l'assassinat comés després de perpetrar un delicte contra la llibertat sexual i la comissió de més de dos assassinats per un mateix condemnat.

Conegut el veredicte, l'advocat de set de les deu víctimes de Palma, Juan Carlos Navarro, va reiterar la sol·licitud de dues condemnes de presó permanent revisable pels assassinats agreujats per la discriminació de gènere d'Arliene i de Lady Marcela, a més de les indemnitzacions a les seues cinc representades, de quasi mig milió d'euros. També Pilar Jové, advocada de Marisol Burón, mare de Marta Calvo, va reiterar la sol·licitud de presó permanent revisable per a Palma.

Una triple pena que Navarro veu factible. Sobre el veredicte, a més, aquest ha reivindicat que és "una fita", perquè "no hi ha a Espanya cap cas igual amb jurat popular". S’ha elaborat a partir de més de 700 preguntes recollides en 150 fulles durant cinc jornades de deliberacions dures i complexes, amb alguns moments de dubtes, com per exemple a l’hora de considerar la droga com a arma homicida.

El jurat, format per dos homes i set dones, ha votat huit a un en quasi tots els delictes contra la vida, excepte en alguns, que ha sigut set a dos. En el cas de Marta Calvo, però, tots els membres han votat per unanimitat que Palma va cometre assassinat masclista, abús sexual, tràfic de drogues amb afavoriment del seu consum i danys contra la integritat moral dels pares per no revelar el parador del cos.

Amb tot açò, el més probable és que la sentència es coneixerà a setembre a causa de la complexitat del cas i al fet que el mes d'agost és inhàbil en la judicatura.

També et pot interessar

stats